„Předposlední červencový den nám seniorka z Frýdlantu oznámila, že jí zmizel mobilní telefon s nabíječkou a peněženka ze zhruba jedním tisícem korun, které měla položené v kuchyni na stole," uvedla k případu mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Frýdlantští policisté tedy začali zjišťovat, jak k takové situaci mohlo dojít a mimo jiné se vyptávali i lidí žijících v okolí místa krádeže. Jejich svědectví jim brzy pomohla odhalit, jak se celá krádež odehrála.

„Lidé policistům sdělili informace o muži, kterého viděli vycházet ze zahrady okradené paní a předali jim i velice podrobný popis. Díky tomuto popisu se policistům povedlo podezřelého hned druhý den zadržet," popsala policejní mluvčí.

Ukázalo se, že jde o Liberečana, který je bez práce a peníze získává příležitostným sběrem kovů. Pro okradenou ženu bylo zjištění, kdo je oním zlodějem, nemilým překvapením. Muže totiž znala od vidění a několikrát mu pomohla, když sháněl věci do sběru. Nikdy ji ale do domu nevkročil. To až tehdy, když se rozhodl využít okamžiku, kdy žena spala ve vedlejší místnosti. Přišel bez pozvání a ukradl věci ze stolu.

„Mobilní telefon policisté u muže zajistili a vrátili zpátky okradené ženě. Peníze už ale u sebe neměl, ale slíbil i vrácení ukradené částky," poznamenala Vlasta Suchánková.

Přesto se zloděj trestu nevyhne. Je podezřelý z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. A protože už dříve byl několikrát soudně trestán za majetkové delikty, nebude k němu soudce zřejmě příliš shovívavý.

V případě policistům velmi pomohla všímavost lidí z okolí. „Díky svědectví obyvatel a tomu, že nebyli neteční a nevšímaví, se povedlo frýdlantským policistům tak rychle dopadnout pachatele. Za to jim právem patří poděkování," zdůraznila policejní mluvčí.

Důvěřivost se nevyplácí

Zároveň také případ ukázal na rizika, která hrozí. Zejména policisté zdůrazňují, aby lidé nebyli tolik důvěřiví a zamykali si dveře do domů a bytů. „Dalším rizikem jsou i sběrači kovů. Ti si mnohdy jen mapují situaci, zjistí, zda osoba žije sama a jak má zabezpečený majetek. Není povinností takovému člověku vyhovět, bezpečnější je odmítnout," varuje Suchánková.