"Skútrem v noci plánujeme upravit stopu pro klasiky z Bedřichova na Jizerku. Aktuální informace najdou běžkaři na našich webových stránkách," řekla ředitelka Jizerské o.p.s Jana Lhotová.
V Bedřichově naměřila ve 13:00 asi 18 centimetrů sněhu. Doporučuje proto běžkařům, aby si raději vzali starší lyže, aby si nové neponičili od štěrku a jehličí.
Sjezdaři si na spuštění vleků v Libereckém kraji musí minimálně týden počkat. "Záleží na počasí, ale potřebujeme tak týden až deset dnů, abychom mohli některé sektory spustit," uvedl náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Na vršcích sjezdovek podle něj naměřili minus čtyři stupně Celsia, a tak už dnes zasněžovací systém otestují. "Podle předpovědi by snad mělo mrznout až do 8. prosince," podotkl Goč. V takovém případě by sezonu v Harrachově mohli zahájit už příští víkend. "Zatím je to jen přání," poznamenal Goč.
V sobotu chtějí zasněžovací systém spustit i v dalších velkých areálech, například v Rokytnici nad Jizerou nebo na Ještědu nad Libercem. "Začneme F10, Bucharkou a Pláněmi," uvedl ředitel Sportovního areálu Ještěd Jan Svatoš. I Liberci ke zprovoznění alespoň části areálu potřebují týden až deset dnů. To samé platí pro Rokytnici. Záleží na teplotách a vlhkosti vzduchu.
Zasněžovat se zřejmě začne také v areálech Ski Bižu v Jizerských horách. "Když to dobře půjde, příští víkend by se mohl rozjet Severák a týden nato Špičák," řekl Miroslav Vraný ze Ski Bižu.