Preventivní akce proběhla na Liberecku a Českolipsku a to nejen mimo obce, ale i přímo ve městech. „Zde sice neplatí povinnost nosit reflexní materiály, přesto policisté doporučovali všem jejich používání, neboť i ve městech je vhodnější být viděn lépe díky těmto prvkům. Policisté se zaměřili také na řádné přecházení chodců po přechodech,“ uvedla policejní preventistka Markéta Razáková.

Kromě mobilních policejních hlídek vyrazili policisté také k ke Kauflandu v liberecké Polní ulici. Tady promlouvali převážně k seniorům, kteří byli málokdy vybaveni reflexními prvky či jinými prostředky ke zviditelnění.„Společně se zástupci Policie ČR a Týmu silniční bezpečnosti budeme realizovat podobné akce až do Vánoc v rámci kampaně Vidíme se. Především bychom se chtěli zaměřit na účastníky pohybující se v obcích. Právě v těchto místech jsou chodci, ale mnohdy i cyklisté neukáznění, jelikož reflexní páskou či jiným odrazovým materiálem vybaveni nejsou,“ říká Markéta Novotná, krajská koordinátorka BESIP pro Liberecký kraj.

Policisté jim kladli na srdce, že problém s viditelností není jen v nočních době, ale i v těchto ranních hodinách, a to především v dnešním pochmurném počasí či v mlze. Každý, který si našel malou chvilku před nebo po nákupu, byl policisty obdarován reflexní nákupní taškou, reflexním přívěskem a zábavnými křížovkami, ze kterých většina dědečků a babiček měla radost největší. Tato akce nebyla poslední, v následujících dnech budou probíhat další akce na Jablonecku a Semilsku.

Hana Dubská.
Naše mládí už nikdo nezažije, říká pamětnice Hana Dubská