V prvním případě se při společné službě pracovníků Krajské veterinární služby Liberec a příslušníků Celního úřadu pro Liberecký kraj podařilo odhalit přes 116 kg možného závadného masa, které mělo skončit v restauracích na talíři zákazníků.

„Hlídka mobilního dohledu zastavila řidiče, který ve vozidle vezl syrové hovězí, vepřové a kachní maso. Při kontrole celníci společně s pracovníky veterinární služby zjistili, že řidič není schopen předložit doklady prokazující původ masa. Navíc maso přepravoval v nevyhovujících teplotních podmínkách, proto nebylo možné vyloučit jeho kontaminaci,“ informovala Amálie Kolářová, mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj.

Okresní a Krajský soud v Liberci.
Šestiletý chlapec utonul v Dubu. Bylo to usmrcení z nedbalosti, rozhodl soud

Pracovníci Krajské veterinární služby proto maso znehodnotili potravinářskou barvou a následně ho převezli do kafilerie k likvidaci. Při kontrole navíc zjistili, že toto potencionálně nebezpečné maso putovalo ke zpracování do restaurací.

Ve druhém případě zastavila hlídka výkonového zpoplatnění cizince, který vezl ve znečištěné dodávce bez chladicího zařízení přes 624 kilogramů mléčných výrobků a kilo salámu. K případu byla taktéž přivolána Krajská veterinární služba, která nařídila likvidaci. S dodavateli navíc zahájila správní řízení, ve kterém jim hrozí podle zákona o potravinách pokuta až do výše 50 milionů korun.