Na Liberecku byla akce úzce spjata se vzpomínkou na legendární vůz RAF H10 a jeho tvůrce a automobilového nadšence barona Theodora von Liebiga.

V pátek odpoledne veteráni startovali na Libereckou výšinu. Některým se muselo na startu do kopce nepatrně pomoci zatlačením.

„Máme tady veterána bez diferenciálu, a aby zde mohl jezdit, tak má vypojenou jednu poloosu a jede pouze na jedno hnané kolo. Tlačením se tedy rozjede, aby se chytla spojka," vysvětlil hlavní organizátor závodu Jan Jež.

V sobotu se pak veteráni vydali od liberecké radnice na zámek Sychrov. Desítky zvědavců s fotoaparáty na startu je vyprovázely potleskem i povykem. V neděli čekal stařečky v dobré kondici vrchol Ještědu. „Mám tu Aero 30 z roku 1934. Koupil jsem si ho, když mi bylo asi sedmnáct let a už přes třicet let o auto s vášní pečuji. Není jediné v mé sbírce. Náhradní díly sháním přes inzerát nebo jsou u nás lidi vyrábějící repliky," uvedl pro Deník jeden ze závodníků a milovníků veteránů Jiří Vítek z Liberce. Na startu si nešlo nevšimnout dámy v klobouku se psíkem na klíně. „Funguji tady jako výběrčí daní. Z peněz ze startovného se zaplatí výlohy jako například oběd na Sychrově, svačinka na Javorníku a vstupné na zámek. Manžel i syn jsou tady se svými vozy, pyšní se tisícovkou z roku 1969 a starou Oktávkou. Zub času je neúprosný, opravy nikdy nekončí" vylíčila Ludmila Hornová-Harasová z Liberce.

„Projekt vznikl s cílem vytvořit prestižní mezinárodní seriál závodů, který prochází napříč různými lokalitami, přispívá k rozvoji regionální turistiky a zvyšuje atraktivitu veteránských závodů," uzavřel Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism, která projekt loni prvně iniciovala.