V ilegální pěstírnu konopí se proměnily hned čtyři místnosti nejvyššího patra budovy v průmyslového areálu ve Vratislavicích nad Nisou. Fungovala tu minimálně od loňského léta a přes charakteristický zápach nikdo ze spodních pater netušil, že se tu děje něco podezřelého. Přítrž ilegálnímu zahradničení udělali až liberečtí policisté. „Velkopěstírnu konopí jsme zajistili v půlce května. Zásahu, kterého se účastnili všechny policejní složky krajské policie 
v Liberci, předcházela dlouhá a mravenčí práce. Většinu z ní odvedli celníci," řekl vrchní komisař Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie v Liberci Martin Müller.

Stopy vedly z Prahy

FAKTA:- pěstírna fungovala v bývalé továrně ve Vratislavicích nejméně od léta minulého roku, - náklady na vybavení dosáhly milionů korun, vrátit se měly hned 
z první sklizně, - ve čtyřech místnostech našli policisté 64 kilogramů už sklizené a usušené marihuany. Ta se na ulici prodává za 200 za gram, to znamená, že by se prodala za 12 milionů a 800 tisíc korun, - dalších 172 kilogramů by se usušilo z rostlin, které dosud rostly. V tomto případě by se daly prodat za 34 miliony a 400 tisíc korun

Právě pražští celníci se dostali na stopu muži vietnamské národnosti, který se zabýval nejen nelegálním pěstováním marihuany, ale také nelegálním dovozem léčiv na výrobu pervitinu a jeho následného vývozu a pašování do zahraničí. „Sledovali jsme ho od roku 2012. Jeho obchody směřovaly i do zahraničí, hlavně do Polska a Skandinávie. A dovedl nás i do Liberce," poznamenal vedoucí pražské Celní protidrogové jednotky Pavel Hoffman.

V Liberci zadrželi 3 lidi, další 4 po týdnu

Policejní práce pražských celníků i libereckých policistů z nového toxi týmu vyvrcholila zátahem v půlce května. „Během něj jsme ve velkém vratislavickém průmyslovém objektu, bývalé továrně, zadrželi tři muže. Jednoho vietnamské národnosti a dva příslušníky České republiky. Zajistili jsme technologii, která byla na velmi vysoké úrovni, nasušenou marihuanu a asi 2300 rostlinek," prozradil Müller.

To byla ale jen jedna část zátahu na organizovanou skupinu. Další následovala po týdnu, kdy policisté zatkli 
v Praze další čtyři členy. „Netvrdíme přitom, že je to konečné číslo. Počet obviněných se může ještě zvýšit," doplnil Müller. Podle krajské státní zástupkyně Petry Žílové jsou čtyři ze sedmi pachatelů ve vazbě. „Hlavním organizátorům, jejichž trestná činnost směřovala i do ciziny, hrozí trest odnětí svobody od 10 do 18 let," uvedla.

Ostatním obviněným pak hrozí vězení v délce 8 až 12 let.

Domluva v kódech

Skupinu řídil jeden ze dvou zadržených Vietnamců. „Způsob, jakým spolu členové organizované skupiny mluvili, byl velmi propracovaný. Sice používali mobilní telefony a další běžnou komunikační techniku, ale domlouvali se prostřednictvím kódů. Ostatně u vietnamské komunity není žádným tajemstvím, jak dobře se učí policejní postupy. A že je vždycky o malý krok před námi," posteskl si vrchní komisař Müller. Jeho liberecký kolega, vedoucí toxi týmu Pavel Folprecht oceňuje, že se podařilo rozkrýt celou hlavní část organizace. „Většinou nám v síti uváznou jen takzvaní zahradníci," vysvětlil.

Rostlinky marihuany, které v pěstírně vyrostly, by mohla skupina prodat nejméně za 47 milionů. „Částku počítáme podle ceny, za kterou se na ulici prodává gram marihuany. Přijde na 200 korun. V pěstírně jsme zadrželi 64 kilogramů už nasušených rostlinek, dalších 172 kilogramů by se nasušilo ze zatím rostlých kytek. Dohromady by mohla skupina inkasovat právě těch 47 milionů korun," řekl Folprecht. Policie na případu i nadále pracuje. V současné době se zaměřila především na zahraniční obchody a vazby skupiny.

Zdroj: Youtube