„Hledali jsme pro tenhle nádherný smrk ztepilý využití a po konzultaci s lesním hospodářem Frýdlantu Radimem Seifertem jsme se shodli na tom, že se může hrdě stát vánočním stromem pro Frýdlant. Město tuto nabídku rádo přijalo a tak nic nebránilo tomu, aby byl klasicky v týdnu před první adventní nedělí strom odborně pokácen a převezen na frýdlantské náměstí. Jsem rád, že neskončí jen jako palivové dřevo, ale bude nádhernou adventní výzdobou Frýdlantu,“ informoval starosta Dolní Řasnice Marek Kratochvíl.

Převoz stromu proběhl bez problému, na hladký průběh cesty dohlížela Městská policie Frýdlant. „Strom byl na dobře přístupném místě, a tak hezky rostlý, že nebyly potřeba téměř žádné jeho úpravy. Během přípravy kácení i jeho usazování na náměstí nebylo nutné uříznout ani jednu větev a tak stojí na náměstí T. G. Masaryka vlastně tak, jak rostl v Dolní Řasnici. Jen je o trochu kratší,“ řekl Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant.

Smrk ztepilý zdobí liberecké náměstí.
VIDEO: Liberecké náměstí už zdobí vánoční strom. Stal se jím smrk ztepilý

Slavnostně se vánoční strom rozsvítí během první adventní neděle, tedy 27. listopadu, kdy se uskuteční akce Rozsvěcení vánočního stromu. Během ní se mohou malí i velcí těšit na stánkový prodej vánočního občerstvení a různých drobných dárků či rukodělných výrobků na náměstí, výtvarné dílničky v budově radnice a ve výstavní síni, vánoční vystoupení dětí z místní umělecké školy, na koncert skupiny Maxíci či dřevěný betlém s živými zvířaty na nádvoří radnice. Začátek programu je ve 14 hodin, slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na 17. hodinu.