Vlna solidarity

„Alan podle majitelky utekl, nevyhodila ho. Po nehodě je vážně zraněn, má vykloubenou kyčel. Bez naší pomoci se nemůže pohybovat. Operace přijde na tisíce korun, které ale majitelka nemá, proto chtěla, abychom psa uspali, na což má vzhledem k závažnosti poranění právo" řekl veterinář Milan Richter.

S euthanasií ale nesouhlasí stovky lidí. Když se o Alanovi v Deníku dočetli milovníci a ochránci zvířat, spustili záchrannou akci. „Je vypsána sbírka na pejska, číslo účtu 745 746747/0600 (transparentní účet), variabilní symbol 111. Peníze budou použity na složitou ortopedickou operaci v Praze. Již hledáme nový či dočasný domov, oslovila jsem i útulky," řekla Eva Šteklová, Nadační fond PES V NOUZI.

Veterinář se tedy s majitelkou dohodl na odložení požadované euthanasie kvůli povinnému vyšetření na vyloučení onemocnění vzteklinou. „Alan totiž, i přes jeho mírumilovnou povahu, v krutých bolestech při převozu na veterinární kliniku lehce škrábl zasahujícího záchranáře. To poskytlo čas všem zainteresovaných lidem a vyvrcholilo snahou změnit Alanův osud," vysvětlil Richter.

Zdroj: Youtube

Navíc, jakmile veterinář viděl, že se Alan zlepšuje a mohl vyloučit zjevně nevratné poškození míchy, šel proti pravidlům a rozhodnutí majitelky. Alanovi vymezil prostor v jeho ordinaci, kde může být, než ho ochránci zvířat převezou na operaci. Ze svého mu poskytl také stravu a nezbytnou péči .

„Pokud ten pejsek má šanci dožít se dalších čtyř, pěti let nebo třeba i jen pár měsíců, jsem přesvědčený, že mu musíme pomoci. Alánkovi je sice 9 let, což je komplikace při hledání nového domova, ale jak říkám, když je šance tomu pejskovi pomoci, tak se o to musíme aspoň pokusit," stojí si za svým Richter, přičemž ale majitelku psa nijak neodsuzuje. Podle něj jí pravděpodobně nehrozí ani žádný postih.