Na celkové produkci elektřiny v kraji, která loni dosáhla bezmála 360 GWh, se však podílejí jen zhruba z deseti procent.

Mnohem víc energie dodávají podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v kraji fotovoltaické elektrárny, produktivnější jsou ale i elektrárny vodní.

V Libereckém kraji loni přibyla jediná nová větrná elektrárna v Krásném Lese na Liberecku s instalovaným výkonem 1,5 megawattu. V kraji je tak 16 funkčních větrných elektráren o instalovaném výkonu 19,9 MW, většinou na Frýdlantsku.

Nejvíc větrných elektráren přibylo v kraji v roce 2012, kdy bylo postaveno šest nových v Andělce a další v Horní Řasnici, produkci elektřiny ale zásadně ovlivnily až v loňském roce.

Největším producentem elektrické energie z alternativních zdrojů jsou ale v Libereckém kraji sluneční elektrárny.

Loni do sítě dodaly 100,1 GWh elektrické energie, tedy asi 28 procent elektřiny, která se v kraji loni vyrobila. Instalovaný výkon se loni navzdory zhoršení podmínek pro výkup energie rozrostl zhruba o tři procenta na 112,3 MW. Téměř polovinu instalovaného výkonu představují dvě obří sluneční elektrárny v Ralsku a Mimoni, které mají dohromady instalovaný výkon bezmála 56 MW. V Libereckém kraji byly ještě v roce 2011 největším alternativním zdrojem elektrické energie vodní elektrárny.

Teď ve výrobě elektřiny za těmi solárními výrazně zaostávají, i když i jich přibývá. Na konci loňského roku byly v kraji vodní elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 25,3 MW, které za celý rok do sítě dodaly 87 GWh elektrické energie. Výroba elektřiny z vody tak meziročně stoupla zhruba o pětinu.