Velikonoční trhy na Sychrově už dnes

Kdy: 23. 24. března, od 9.00 do 16.00 hodin

Kde: čestný dvůr Státního zámku Sychrov

Na devadesát prodejců zde bude prodávat české zboží, které se tématicky váže k nadcházejícím velikonočním svátkům. Někteří z nich budou předvádět i ukázky svého řemesla (brusič kamenů, řezbář, malíř). Obvyklý sortiment (keramika, sklo, velikonoční aranžmá, kraslice různých technik, dřevěné hračky, koření, kožené výrobky, šperky…) doplní i občerstvení nabízet se bude rožněné sele, dančí klobásky, placky, grilovaná masa, staročeské trdlo, svařené víno a medovina.

O program se postarají folklorní soubory Horačky, žonglér Vojta Vrtek, pro nejmenší budou zpestřením pohádky divadla „Koňmo" či vystoupení famózních divadelníků, loutkoherců rodiny Marčíků.

Velikonoce na Liberecku

V Dolní Řasnici ozdobí Vajíčkovník a vyženou zimu

Kdy: 30. března, Průvod vychází od nádraží v D. Řasnici ve 13.30 hodin (po příjezdu vlaku od Frýdlantu ve 13.21 hod.), strom se zvedá kolem 15.00 hod. ve statku ( budovaném skanzenu) Český svět za kapličkou Domov.

Od 11.00 hod. je přístupný areál statku-skanzenu, prohlídka kovárny s ukázkou kovářské práce, případně svezení na koni pro děti.

Kde: Dolní Řasnice na Frýdlantsku, budovaný skanzen Český Svět

Vajíčkovník navazuje snad na 2800 let starou lidovou tradici. Z té doby totiž pochází více než 40 000 úlomků a 1500 celých kousků keramických drobných předmětů, které byly nalezeny na kopci Burkovák a dnes jsou k vidění v muzeu v Písku. V každém z nich je malý otvor. Někteří badatelé soudí, že to mohly být votivní dary zavěšované na strom. Podobným způsobem se na strom Vajíčkovník zavěšují vyfouknutá vajíčka s napsaným nebo namalovaným přáním. Pozůstatky podobného zvyku najdeme v Horní Lužici, Čechách i v Bavorsku.

Na strom Vajíčkovník příchozí věší vajíčka, která většinou nejsou malovaná, ale jsou na nich namalována nebo napsána přání (někdy na lístečku uvnitř) pro letošní rok. Pořadatelé zaručují, že upřímná přání se určitě vyplní.

V kulturním programu bude divadlo pro děti, folkař Petr Randus a naprostou premiéru bude mít ukázka z hry o Valdštejnovi, připravená divadelním kroužkem ZŠ ve Frýdlantě.

Velikonoční jarmark je dnes ve Frýdlantu

Kdy: 23. března

Kde: náměstí T. G. Masaryka, Špitálek, budova radnice

V budově Radnice i ve Špitálku jsou od 14 hodin připraveny tvůrčí dílny. Svoji kreativitu při pletení pomlázek, výrobě velikonoční dekorace, zdobení perníčků a kraslic mohou zkusit děti i dospělí.

Doprovodný program začne na náměstí T. G. Masaryka v 15 hodin. Můžete se těšit na vystoupení dětí z Mateřské školy Bělíkova, flétnový soubor Flauto Collegium, dudáky i folklorní soubor Jizera.

Součástí akce je také velikonoční trh. Stánky jsou umístěny na náměstí, ve vestibulu frýdlantské radnice a ve Špitálku.

Velikonoční putování v Severočeském muzeu

Kdy: 24. března od 13.00 do 18.00 hodin

Přijďte si do muzea vyrobit velikonoční drobnosti a naladit se na tu správnou velikonoční náladu!

Připravený je bohatý program zaměřený především na rodiče s dětmi. Po celou dobu budou v muzeu probíhat výtvarné aktivity, které i ty nejmenší zábavnou formou seznámí s historickým pozadím Velikonoc. Z každé aktivity si navíc děti odnesou domů vlastnoručně vyrobený dárek.

Pro všechny návštěvníky je připravený program: od 14.30 hodin hraná pohádka s názvem „Chameleón Leon". Součástí programu bude také malé občerstvení v podobě staročeského pečiva i nápojů.

Jednotné vstupné je 30 Kč. Skořápky od vajíček s sebou!

Velikonoce na Liberecku

Program Velikonočních trhů v Liberci

Tradiční stánky s velikonočními produkty, výstavy, různá hudební i zábavná vystoupení. Na to všechno se mohou těšit Liberečané v termínu od 25. března do 1. dubna. Každý den od 10 do 19 hodin bude otevřena v centru města tržnice. Doprovodný program se pak bude odehrávat na různých místech v Radničním sklípku, na náměstí před radnicí a před NG Plaza v Liberci.

RADNIČNÍ SKLÍPEK

10.00 17.00 hodin

„Velikonoce očima dětí" tradiční výstava tvořivosti dětí libereckých mateřských škol, která se bude konat v Radničním sklípku v budově historické radnice. Výstava bude slavnostně zahájena v 10:00 hodin.

NÁMĚSTÍ DR. E. BENEŠE

V týdnu od 25. března do 1. dubna, od 10.00 do 19.00 hodin, bude na náměstí před libereckou radnicí Velikonoční tržnice s následujícím kulturním programem:

Pondělí 25. března 16.00 17.30 hodin

Eva Skalická country + pop zpěvačka

Úterý 26. března16.00 17.30 hodin

Velikonoční vajíčko klauna Mirečka zábavný soutěžně taneční pořad pro děti i rodiče o hodnotné ceny.

Středa 27. března 16.00 17.30 hodin

Klaun Ferda a jeho kouzelné Velikonoce velikonoční kouzelnická show

s pohádkovými kamarády.

Čtvrtek 28. března 16.00 17.30 hodin

Eva Skalická pop + program pro děti

Sobota 30. března 14.30 17.30 hodin

Kapela Taurus country, pop, folk

Neděle 31. března 14.30 17.30 hodin

Hurá jsou tu Velikonoce klaun Čiko a jeho pohádkoví kamarádi + modelování velikonočních pomlázek z balonků.

ULICE 5. KVĚTNA PŘED OC PLAZA

V týdnu od 25. března do 1. dubna od 13.00 do 19.00 hodin budou provozovány před NG Liberec Plaza dětské atrakce.

V neděli 31. března budou provozovány tyto atrakce zdarma.