Porušování práv dětí a neadekvátní systém jejich hodnocení. To jsou výsledky kontroly, kterou ve výchovném ústavu v Chrastavě provedli zástupci ministerstva školství a úřadu ombudsmanky. Podnět ke kontrole měla podat psycholožka, která do ústavu nastoupila zhruba před půl rokem. Ředitelka zařízení Markéta Sochorová v úterý rezignovala. „Ústav před konkurzem na nového ředitele povede speciální pedagožka a psychoterapeutka Soňa Cpinová, bývalá ředitelka Diagnostického ústavu pro mládež a Střediska výchovné péče v Brně," sdělil náměstek ministryně školství pro vzdělávání Václav Pícl. Právě ten spolu s ředitelem ústavu Klíčov v Praze Patrikem Matoušů situaci v Chrastavě prověřoval.

Podle kontrolorů byl v ústavu zaveden složitý systém hodnocení, ve kterém převažovalo nebezpečí získání záporných bodů. Vycházky dětí mimo ústav i možnost přidání jídla byly vázány rovněž na bodové hodnocení. Měl být i omezován kontakt s rodinou.

JE TO ZKRESLENÉ

Sochorová, která nadále zůstává zaměstnankyní ústavu, ovšem závěry kontroly odmítá. „Nezakládá se to na pravdě. Jsou to věci vytržené z kontextu," uvedla pro server Idnes.

Za Sochorovou se postavil i bývalý ředitel výchovného ústavu Zdeněk Pelda, kterému Sochorová dělala roky zástupkyni. „Paní ředitelka je velmi zodpovědný člověk, který ctí zásadu, že v ústavu musí panovat motivační a zároveň formující režim. Věci, které kontrola zveřejnila, jsou naprosto zavádějící. Jde o polepšovnu, ne o dětský tábor," upozorňuje Pelda. „Pokud jde o kontakty s rodinou, je třeba si uvědomit, že ty děti byly z rodin odebrány. Není možné jim jen tak dovolit návštěvu doma, kdy si zrovna vzpomenou. Nehledě na to, že každý pobyt v rodině schvaluje i kurátor," pokračuje Pelda.

Podle něj bodovací systém v ústavu funguje už dlouho a má chovance motivovat, nikoliv trestat. „Jde o děti, které mají na svědomí i závažné trestné činy, potřebují výchovu a řád," objasňuje smysl bodovacího systému Pelda s tím, že k chovancům se personál vždy snažil být náročný, ale zároveň se každému individuálně věnoval.

ÚČESY JEN STANDARDNÍ

Další věcí, která ministerským úředníkům vadí, je, že kdo z chlapců neměl dostatečný počet zelených bodů, nemohl být ostříhán holičem podle svých představ. „Takže je necháme vymýšlet si, cokoliv na hlavě chtějí, jen aby bylo po jejich? A kdo pak ty jejich složité účesy zaplatí? Zaměstnanci ze svých kapes?" zlobí se Pelda.

Většina komentářů na sociálních sítích se přitom ředitelky ústavu zastává. „Tyhle „děti" k nám jezdily do stáje v rámci jednoho programu. A před námi i před personálem měly z celého systému prču. Rozhodně nevypadaly nijak utiskovaně, když se bavily o tom, jak se venku zase sjedou a co ukradnou," napsala na facebook Libereckého dne jedna ze čtenářek.

Dočasná ředitelka Cpinová má podle ministerstva napravit v ústavu vztahy a zklidnit situaci. Odstoupivší Markéta Sochorová si teď musí rozmyslet, zda bude v polepšovně dál pracovat, nebo ne. V ústavu je nyní 36 chlapců ve věku 12 18 let.

Z DISKUSE NA FACEBOOKU


Adéla Malá Králová:  Tyhle "děti" s odpovědným personálem jezdili k nám do stáje v rámci jednoho programu. A před námi i před personálem měly z celého systému prdel. Rozhodně vypadaly velmi utiskovaně, když hovořily o tom, jak se venku zase sjedou a co ukradnou. Jediný chlapec mezi nimi byl klidný, ostatní žvanily jenom o tom, jak by souložily, a jak budou večer masturbovat. Vedoucí byli až neskutečně hodní.

Františka Daňová: Jestliže udělali to, co udělali a proč tam jsou, potřebují holt tvrdší dozor a režim. Normální dítě NEZABÍJÍ, netýrá, neubližuje, víceméně z hecu, či pro potěchu. Kde zůstalo právo na život dítěte, které čekala paní vychovatelka, kterou tam zabili? Kde zůstalo i její právo?