Nejsem pivař, ale když už mám tvořit reportáž ze slavností pivovaru, musím přece ochutnat to, o čem píšu. U prvního stánku dostávám perfektně vychlazenou jedenáctku Konrad, která velice lahodí mému jazyku. Možná přehodnotím svou abstinenci a dám se na pivo…

Tisíce lidí vyrazily v sobotu do vratislavického pivovaru, kde se konaly už 15. slavnosti tamního piva. „Zásobil jsem se šesti sudy s pivem, to znamená 600 piv za velice přijatelnou cenu, půllitr prodáváme za 15 korun. K tomu nabízím ručně válené langoše a další občerstvení typické pro stánek," řekl Deníku jeden ze stánkařů na slavnostech Jaroslav Hajský.

O pár desítek metrů dál si nabrali sudů s pivem rovnou 20. „Nabízíme víc druhů, nejen klasiku. Počasí nám přeje, určitě se to vypije," usmívá se stánkař Vilém Kryl.

„Chodíme sem pravidelně už asi pět let a vždy se skvěle bavíme. Pivo chutná, hudba se nám líbí, prostě spokojenost," okomentovali atmosféru oslav mladí lidé, kteří do Vratislavic dorazili z Liberce, měli to tedy jen kousek.

Byla to fuška

Když Konrad ve Vratislavicích před 15 lety začínal, neměl to vůbec snadné. Prorazit na trhu, to dalo manažerům firmy pořádně zabrat.

„Bylo to náročné hlavně kvůli názvu, protože tradiční pivo (Vratislav) dostalo nový název. Nyní už lze říct, že to generace pochopila a za deset let už vyroste nová generace, která už si na starou značku ani nevzpomene," vylíčil Deníku ředitel a sládek vratislavického pivovaru Konrad Petr Hostaš.

Kromě libereckého regionu se Konrad prosadil po celé ČR i v zahraničí. „Objevujeme se v různých světadílech a hlavně v Evropě. Když budu jmenovat, pak mezi největší odběratele patří Francie, Německo, ale máme i Španělsko, Itálii, Portugalsko, Švédsko a z těch zámořských zemí jsou to USA, Libérie i Austrálie. doufám, že to tak bude pokračovat," dodal Hostaš.

Podle vedení Konradu se vratislavické pivo liší od jiných hlavně díky používané vodě. „Vliv má také fakt, že máme vlastní sladovnu a pak tým lidí, kteří naše pivo vyrábějí srdcem. Myslím, že i náš recept hraje důležitou roli. Používáme jen ty nejkvalitnější suroviny," pochlubil se ředitel Hostaš, přičemž prozradil, že recept jako takový nemá pivovar nikde uložený, v žádném trezoru, všechno je v hlavě. Konrad v současné době nabízí 16 druhů piva. Nechybí pivo ovocné, kvasnicové nebo nealkoholické.

Za začátek vratislavického pivovaru lze považovat inzerát, který vyšel v neděli 21. července 1872 v Reichenberger Zeitung: „Společnost Libereckého pivovaru a sladovny ve Vratislavicích n. N. nabídne v pondělí 22. 7. 1872 především u liberecké banky své akcie s obvyklými podmínkami." Výstav v prvním roce výroby dosáhl výše 34 680 hl.

Voda a srdce tvoří základ dobrého piva

Ředitel a sládek vratislavického pivovaru Konrad Petr Hostaš na slavnostech zmínil, že pro výrobu piva je důležitá používaná voda. Tím nejpovolanějším je je vodohospodář pivovaru Aleš Václavík. Při rozhovoru nás zavedl do svého království, do vodárny, kam pomalu nesmí ani šéf.


Konrádské slavnosti 2014.

Jaké je tajemství vaší vody pro výrobu piva? Odkud ji berete?
Vodu do pivovaru čerpáme z hloubky 70 metrů. Jedná se  o osvědčenou vodu, kterou používala i Kyselka, jež ve Vratislavicích fungovala. Pochopitelně musí projít čističkou. Pak máme možnost odebírat vodu z nedalekých rybníků. Voda je ovšem jen jedna z přísad pro dobré pivo. Podle mě je hodně důležité, že tady pracují lidé, kteří vaří pivo srdcem. Nejsou pro ně hlavní peníze či hodiny, ale právě ta láska, pivaři to poznají. Kvalitu dokládá i výstav.  Loni  byl  75 000 hektolitrů.

Jste ve svém království obklopen panely s mnoha ovládacími knoflíky. Už vás někdy technika zradila a vaření piva se kvůli nedostatku  vody ocitlo v ohrožení?
Pracuji tu šest let a měl jsem štěstí, že jsem podobnou situaci ještě řešit nemusel.

Většinu lidí asi napadne, že práce v pivovaru sebou nese rizika v podobě alkoholismu…
Tohle mám dávno vyřešené, pivo mám rád, to ano, ale neopíjím se. Kolem sebe, mimo pivovar, vidím spoustu lidí, kteří propadli alkoholu. Je to takový zdvižený prst.