V Libereckém kraji se utká v podzimních krajských volbách o přízeň voličů 762 kandidátů z 20 politických stran a hnutí. Krajský úřad zaregistroval všechny, odstoupil jediný kandidát, řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Do voleb jde všech pět stran, které se v roce 2008 dostaly do krajského zastupitelstva ČSSD, KSČM, ODS, Starostové pro Liberecký kraj (SLK) i Strana pro otevřenou společnost (SOS).

Radim Zika odstoupil

Ještě před registrací odstoupil Radim Zika, který byl na šestém místě kandidátky ODS. Před čtyřmi lety přitom kandidoval na hejtmana. Dvaačtyřicetiletý Zika po 12 letech odchází z regionální politiky. „V budoucnu se chci profesně uplatnit v soukromém sektoru a podnikání dnes vyžaduje plné pracovní nasazení. Jsem zvyklý odvádět práci naplno, a nemohl bych tak zároveň podnikat a být po případném zvolení členem zastupitelstva," uvedl Zika ve svém prohlášení.

Voliči budou mít letos v krajských volbách podstatně větší výběr než před čtyřmi lety, kdy se o jejich hlasy ucházelo 542 kandidátů ze 14 stran a hnutí. Volby ale budou opět bez hejtmana. Stanislav Eichler (ČSSD) kandiduje do Senátu na Jablonecku a v čele kandidátky sociálních demokratů ho vystřídala bývalá učitelka Lenka Kadlecová. Před čtyřmi lety podobně vystřídal v čele kandidátky ODS tehdejšího hejtmana Petra Skokana jeho kolega Radim Zika a Skokan neúspěšně kandidoval do Senátu na Českolipsku.

Poprvé se bude v krajských volbách v Libereckém kraji ucházet o přízeň voličů Česká pirátská strana (Piráti) nebo čerstvě registrovaná Česká strana selského rozumu (ČSSR), kterou založili místní zemědělci. „Nejde o žádnou recesi, k založení vlastní strany nás vedly politické události posledního roku, kdy velké politické strany stále více ztrácejí na důvěryhodnosti," řekl lídr kandidátky Robert Erlebach, který je místopředsedou Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Ambice Změny

S velkými ambicemi jde do krajských voleb další nově založené politické hnutí Změna pro Liberecký kraj, odvolaného libereckého primátora Jana Korytáře. Do voleb jde ve spojení se Stranou zelených. Korytář není v krajských volbách nováčkem, před čtyřmi lety byl lídrem právě kandidátky Zelených. Strana se tehdy do zastupitelstva nedostala, skončila těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou k zisku mandátu. Teď věří, že mu hlas dá až 30 procent voličů.

V posledních krajských volbách v roce 2008 vyhrála v Libereckém kraji ČSSD, která získala třetinu z 45 křesel v krajském zastupitelstvu. Až za ní skončila dříve vítězná ODS s 12 mandáty. Třetí byli komunisté s osmi křesly. Sedm míst mají starostové a tři Strana pro otevřenou společnost (SOS). Nikdo další se do zastupitelstva nedostal. V čele kraje stojí menšinová koalice ČSSD a SOS s 18 mandáty, vládne za podpory KSČM. ODS a starostové jsou v opozici.

Strany a jejich lídři. Znáte je?

- Česká pirátská strana Petr Vyhnal, IT specialista
- Česká strana národně sociální Eliška Marková, studentka
- Česká strana selského rozumu Robert Erlebach, zemědělec
- ČSSD Lenka Kadlecová, zástupce ředitelky domova důchodců
- Dělnická strana sociální spravedlnosti+SPE Jindřich Nestler, obchodní referent
- KDU-ČSL+Strana soukromníků České republiky Eva Směšná, podnikatelka
- KSČM Stanislav Mackovík, ředitel ZZS Libereckého kraje
- Národní socialisté levice 21. století Ivo Palouš, stavební technik
- Nová budoucnost pro Liberecký kraj Pavel Žur, ředitel Městského divadla v Jablonci
- Národní prosperita Vratislav Švehla, podnikatel
- ODS Eva Bartoňová, náměstkyně ministra
- Suverenita Blok Jany Bobošíkové pro LIBERECKÝ KRAJ Otto Jarolímek, vysokoškolský pedagog, podnikatel
- Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta, starosta
- SNK ED Bohuslav Kabátek, náměstek ředitele
- Strana pro otevřenou společnost Lidie Vajnerová, náměstkyně hejtmana
- Strana práv občanů Zemanovci Miroslav Kyzyvát, agronom
- Strana svobodných občanů David Forbelský, správce systémů
- TOP 09+STAN Jiří Kočandrle, první místostarosta
- Volte Pravý blok www.cibulka.cz Miloslava Jebavá, překladatelka a tlumočnice
- Změna+SZ Jan Korytář, ekolog, bývalý primátor Liberce