Frýdlant se o své stromy dlouhodobě příkladně stará a nezapomíná ani na novou výsadbu. V poslední dekádě vysázel řadu stromořadí, alejí, ale i solitérních stromů. „Jako dobrý hospodář ale nemůže město stromy jen sázet a nechat růst bez potřebné péče. Proto je třeba u nových stromů po několika letech provést výchovné řezy a odrostlejším věnovat další pozornost a péči. V důsledku změny klimatu nám začínají prosychat i velké a vzrostlé stromy, u kterých jsou pak třeba bezpečnostní řezy, aby například při silném větru nedošlo k ohrožení občanů,“ informoval frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka.

Místo pokácených stromů plánují novou výsadbu, která nemusí být vždy na tom stejném místě. Vysazují nejen stromořadí, ale i stromy podél parkovišť. Na sídlištích je v plánu výsadba podél chodníků.

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu. Archivní foto.
Frýdlant bude v květnu hostit po čtyřech letech Valdštejnské slavnosti

„Kácení se v tuto chvíli pro letošní rok týká jen sedmi jasanů v lokalitě horní Větrov, tam už představují bezpečnostní riziko. Dále chystáme výchovné řezy, odstranění kůlů a instalaci ochrany kmínků u 35 ořešáků u panelové cesty pod statkem, u 31 javorů podél náhonu, výchovné řezy u 18 lip u autokempu, u 191 stromů v aleji Republiky na Hartě nebo okleštění stromoví v lokalitě dočasného parkoviště v ulici Lesní. Tam půjde jen o odstranění suchých větví,“ řekl Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant s tím, že tam, kde to má smysl, se město snaží hodnotné stromy zachránit.

V plánu pro letošní rok jsou pak také ještě zdravotní řezy, obvodové redukce a stabilizace stromů dynamickými bezpečnostními vazbami v parku pod hřbitovem.