Rodina Tarasových se profesionálním včelařením zabývá už od roku 1990, postupně se jim farma rozšiřovala a dnes na ní chovají okolo 420 včelstev. Med, který si tu můžete koupit, rozdělují podle toho, kdy a kde jsou včelstva umístěna. “Rozvážíme je po 36 nebo 48 úlech na různá stanoviště jako jsou louky a ovocné sady v Českém ráji, kde sbírají pyl, nektar a postupně i medovici,” popsal včelař Petr Tarasov.

Od roku 2010 mají na farmě v Příšovicích i plnírnu medu a prodejnu, velkou energii věnují kvalitě medu jak při jeho vytáčení, tak při plnění do sklenic. Nejoblíbenější jsou stále medy květové, lipové a lesní.

Který med má nejraději sám včelař

Sám Petr Tarasov má podle svých slov asi nejraději květový med v pastové podobě. “Lidé se stále obávají, že se do medu něco přidává, aby takhle ztuhnul, ale ono to tak není,” vysvětlil. Květový med sám o sobě krystalizuje, je to přírodní proces. “Když se s ním v průběhu toho tuhnutí míchá, tak se krystaly naruší a med zůstane pastový, vláčný a dá se pořád mazat. V podstatě je nejlepší, protože dál už tuhnout nebude,” dodal.

Včelařům, kteří mají méně včel a stáčí med přímo do sklenice, květový med zkrystalizuje do několika týdnů. “Když se to dělá ve větším, což je v našem případě, tak med stáčíme do konví, med v nich taky ztuhne, pak ho ale šetrně rozehřejeme ve vodní lázni, rozpustí se a naplní se do sklenic. Pak už nekrystalizuje tolik a trvá to déle,” popsal včelař.

Tarasovi ale nemají jen květový nebo lesní med, který se právě teď začíná stáčet a brzy bude k dostání, druhů tu je daleko víc. V policích zákazníci objeví příležitostně také třeba akátový med zvlášť výrazné vůně a chuti, lipový med chutnající trochu po mentolu nebo pohankový med s nádechem do červena, který je podle včelařů výborný na problémy se spaním a pomáhá i jako prevence křečových žil, má ovšem výraznou chuť, která nemusí být někomu příjemná.

Med s chilli nebo skořicí může být zajímavý pro chuťové pohárky

Kdo rád experimentuje, může ochutnat některý z medů s dalšími přísadami jako jsou aronie, jahody, kakao, ořechy, rakytník, citrón, zázvor, ostružiny, skořice nebo i něco odvážnějšího typu kurkuma, konopný protein nebo chilli. V nabídce nechybí ani domácí medovina a vlastnoručně vyráběné svíčky. Ne všechny produkty jsou dostupné neustále, proto je potřeba hlídat aktuální nabídku.

Otevřeno tu mají každý čtvrtek od 8 do 18 hodin, ale přijít pro med si můžete v podstatě kdykoli, využít totiž můžete i medovou samoobsluhu. Jednoduše přijdete, vezmete si med a peníze vhodíte do pokladničky, nebo zaplatíte přes QR kód. “Když vy věříte našemu medu, tak my věříme vám,” zní heslo Tarasových. “Ještě se nám nestalo, že by někdo odvezl med bez zaplacení, ale nechci to zakřiknout,” pousmál se Petr Tarasov.

Jako syn včelaře stál před rozhodnutím, jestli se do rodinné firmy také zapojí. “Když jsem byl na škole, tak mě napadalo, že bych mohl dělat něco jiného. Ale když jsem dodělal vysokou, rozhodl jsem se sem vrátit, je to tady moc hezké a je to rodinná firma, byla by škoda nepokračovat,” popsal. Žihadel dostal za svůj život už tolik, že to ani nespočítá, ale horší je pro něj brzké ranní vstávání. “Třeba ve čtyři ráno, to se mi moc nechce,” pousmál se.

Ještě nedávno se na včelařské farmě Tarasových dala vyzkoušet i takzvaná apiterapie, mohli jste si lehnout do speciální chatky a sdílet ji se včelím úlem. Dýchání vzduchu provoněného prací a produkty včelího snažení a jejich energií má blahodárné účinky na tělo i duši. “Nemáme na to teď moc času, ale věřím tomu, že to ještě rozjedeme. Jsme rodinná firma, sestra je teď na mateřské, tak je nás v práci o jednoho méně,” vysvětlil Petr Tarasov omezení služby.

Mohlo by vás zajímat: Zvířecí krematorium v České Lípě slouží i Liberečanům. Služby mají na úrovni

Krematorium zvířat v České Lípě nabízí i Památeční sklo. | Video: Jiří Louda