Velkolepým narozeninovým večírkem oslavilo liberecké kino Varšava v sobotu své znovuzrození. Před rokem se podařilo spolku Zachraňme kino Varšava po sedmi letech opět otevřít prostory nejstaršího libereckého kina, jehož činnost ukončily dva filmové multiplexy.

Program trval od dvou hodin odpoledne, kdy blok akcí zahájila pohádka pro nejmenší. Pak už se jelo až do rána divadla, koncerty, afterparty…

Bylo plno, zima nevadila

Už kolem čtvrté odpoledne byla Varšava plná. „Je tady zima, ale myslím, že to nevadí," vypráví jeden ze členů spolku Petr Hubáček. Plný kinosál, kde zrovna stovkám návštěvníků zpívá liberecký soubor Akcent, mu dává za pravdu. Koneckonců, kdo se chce zahřát, může si dát grog.

Na nezájem publika si Varšava nemohla stěžovat ani během uplynulého roku. „Postupně k nám nacházelo cestu více a více lidí," potvrdila provozní kavárny Kino Káva Tereza Lešniovská. „Je vidět, že po podobném prostoru je v Liberci poptávka," doplnil pořadatel. Celkově se zde odehrálo více než sto akcí, na které přišlo kolem sedmi tisíc lidí.

Trable s kanalizací

O záchranu kina, které vzniklo v roce 1908, se liberecký spolek pokouší už od roku 2012. Dosud se podařilo zrekonstruovat foyer budovy, kde momentálně sídlí kavárna, částečně je opraven i malý sál a prostory v suterénu. Z hlavního sálu, kde řada Liberečanů zažila své první filmové představení, byly odstraněny sedačky a obložení zdí.

Kromě rekonstrukce hlavního sálu však provozovatele čeká ještě vyřešit řadu dalších problémů. „Teď například je pro nás velkou komplikací teplo, které máme odpojené, nebo kanalizace. Ta je tady původní a tedy velmi stará. Jedna ze zásadních trubek vede pod foyer a bude velmi nákladné ji vyměnit," vysvětlil Hubáček s tím, že oprava kanalizace by měla být zahrnuta do velké rekonstrukce. Jestli však na ni spolek bude mít peníze, není jisté. „Jsou dvě varianty. Buď se nám podaří získat peníze z evropských dotací, na čemž už dlouho pracujeme. Nebo budeme muset jít stejnou cestou jako dosud. To znamená pokračovat v dílčích opravách," poznamenal Hubáček. Kino Varšava je momentálně největším alternativním kulturním centrem, které Liberec nabízí. Podle pořadatelů chtějí pokračovat v nastavené linii programu a nabízet publiku filmové projekce, koncerty a divadelní představení zaměřené na diváka či posluchače, který se nespokojí s běžnou nabídkou kin či hudebních produkcí.

Hrany otupily

A jak po roce fungování přiznal Petr Hubáček, zlepšila se i komunikace s radnicí. „Všichni jsme o něco starší, takže se otupily ostré hrany a třecí plochy. Radnice má už tendenci brát náš záměr vážně," uzavřel.

Kino Varšava se původně jmenovalo Jubilejní kino a nechal jej postavit podnikatel Heinrich Sieberve. Otevřeno bylo 10. září 1908 a stalo se tak nejstarším stálým biografem v Liberci.