Prosinec 2014. Slavnostní proslovy, gratulace, plácání po ramenou, noviny plné zpráv o znovuotevření roky zavřené hospody. Tak vypadalo otevření Radničního sklípku. Prostor, který patří městu Liberec, pronajala radnice Pivovaru Svijany, ten zase kuchyni a obsluhu svěřil Cateringu Krajské nemocnice Liberec. Už tehdy se ozývaly hlasy, které narůstající aktivity Cateringu KNL kritizovaly. „Catering KNL dobývá závodní stravování kdejaké fabriky a do budoucna bude provozovat kdejakou putyku. Co je to zač? Je to akciovka, neziskovka, příspěvkovka? Nakolik je košér dělat si byznys nad veřejnou službou? Co ještě jsou příbuzné obory zdravotnictví? Jsou to opravdu činnosti uvedené v nových stanovách nemocnice? Tam už snad chybí jen výherní automaty a finanční poradenství," uvedl tehdy například turnovský zastupitel Josef Uchytil.

A rok se sešel s rokem a Catering KNL v Radničním sklípku končí. „Ano, Catering KNL se rozhodl ukončit z nějakých důvodů s námi spolupráci. Jsou to důvody, které nechci komentovat, protože je ani pořádně neznám," řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík, který nezastřel, že rozhodnutí Cateringu opustit Radniční sklípek pivovar překvapilo. Po počátečních problémech s rozjezdem si totiž sklípek rychle našel své místo na trhu a na nezájem zákazníků si rozhodně stěžovat nemůže. Denně se uvaří kolem 500 obědů a vytočí zhruba 800 piv. „Oficiální důvody jsou prý takové, že Catering KNL už nestíhá, ale pravda bude zřejmě jinde," uvedl pro Deník Jiří Šolc, který ještě jako náměstek primátorky pomáhal Radniční sklípek vzkřísit.

Že za odchodem Cateringu bude zřejmě politický tlak, potvrzuje i jeden za zaměstnanců Cateringu, který tam pracuje jako kuchař. Jméno ale nechtěl zveřejnit. „Dost často jsme se potýkali s tím, že nám někdo předhazoval, že nemocniční catering nemá vařit po hospodách. Přitom lidem u nás chutná, ale to už ty nahoře asi nezajímá."

Karel Kubelka, vedoucí Cateringu KNL, nechtěl důvody odchodu komentovat. Na sociální síti pak Catering pouze napsal: „Některá rozhodnutí se dělat musí, i když mohou být veřejností vnímána jako rozhodnutí špatná. Radniční sklípek nadále pofrčí jako nyní. Věříme, že nový provozovatel se bude pevně držet naší myšlenky a koncepce."

Vařit se bude

Podle ředitele svijanského pivovaru Havlíka tak Radniční sklípek rozhodně nekončí. „Pivovar stále zůstává v nájmu, smlouva je psaná na nás. Pro nás je velmi důležité zachovat personál, který tam je a samozřejmě i podmínky pro nového podnájemce. Chceme, aby klíčoví zaměstnanci v Radničním sklípku zůstali, aby host žádnou změnu nepoznal."

Nový provozovatel kuchyně by měl sklípek převzít na přelomu března a dubna. O koho půjde, zatím pivovar tají. V zákulisí se ale mluví o provozovateli Café Baru v Hotelu Praha v Liberci. „K tomu se zatím nebudeme vyjadřovat, smlouva s novým podnájemcem je teprve před podpisem a ještě se ladí některé formální věci," uvedla mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová. Radniční sklípek tak dál zůstává vlajkovou lodí pivovaru. Vaří se v něm hlavně ze surovin od místních výrobců potravin.