„Já peču každý rok,aby mé děti nasály atmosféru Vánoc a současně přiložily ruku k dílu. Peču většinou klasiku, kolem pěti druhů, a dalších přibližně pět druhů podstatně složitějších kousků mně každý rok přiveze moje maminka v krabici úhledně zabalené a převázané vánoční stuhou, abych si uvědomila, že to nebyla žádná sranda,“ popisuje vánoční šílenství u plotny Daniela Miroszková z Liberce.

Provoněný byt

Jak dodala, nikdy si cukroví zatím v cukrárně nebo pekařství nekoupila. Chyběla by jí právě vůně vanilky. „Kdyby mě ale nějaká situace ke koupi cukroví přinutila, byla bych ochotná do něj investovat tak maximálně pět stovek,“ upřesnila Daniela Miroszková.

Že ale spousta lidí klidně i provoněný byt oželí, dokládá množství cukroví, které se každým rokem prodá v prodejnách pekařství Jiřího Bláhy. „Posledních pár let prodáme kolem dvou tun cukroví. Letos pečeme pět nejběžnějších druhů, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové, vaflové a kakaové cukroví,“ vyjmenoval Jiří Bláha.

Podle něj se na obrovském množství prodaného cukroví podílejí zejména věrní zákazníci, kteří se každoročně vracejí. „Jsme pro ně zárukou kvality. Už vědí, že když si cukroví půjdou koupit v pondělí, že je čerstvé. V těchto dnech jej doděláváme,“ dodal Jiří Bláha. Půlkilové balíčky vánočních dobrot prodávají jeho obchody za 99 korun.