„Mexiko je známé tím, že je takové veselé a barevné, takže se to odráží i na ozdobách, které s dětmi vyrábíme," řekla jedna z lektorek, které se během dne dětem ve výtvarných dílnách věnovaly.

Vánoce kolem světa

Kromě Mexika se mohly děti seznámit s tím, jak se slaví Vánoce v Japonsku, v Austrálii nebo třeba v Africe. Během dne malí i velcí návštěvníci, které neodradilo špatné počasí, zdobili ozdoby, malovali magnety, pletli pavučiny, skládali origami a dokonce si mohli i vyrobit vlastní skleněné korálky.
„Je fajn, když vás na začátku někdo vede, i dospělému člověku může chvíli trvat, než si osvojí tu techniku. Některým dětem naopak zase stačí se chvíli podívat a mohou se vrhnout do práce. hotový výrobek pak asi 1,5 hodiny chladne," vysvětlila Dana Augustová, zatímco ukazovala korálky, které děti za první den vyrobily.
Mimo zahraničních tradic a tvořivých výtvarných dílen se v Oldřichově představila i tradiční řemesla. Návštěvníci si za malý poplatek mohli vyrobit vlastní svíčku z včelího vosku nebo se postavit za kovářský pult a vyrobit originální kovanou ozdobu.

Česká klasika

I když bylo hodně co poznávat, největší úspěch měly u dětských návštěvníků české Vánoce a zdobení adventních věnců.
Pohádka, která pravidelně probíhá v historickém podstávkovém domě v ekocentru byla odměnou pro všechny, kteří se nebáli a zapojili se do nějaké z nabízených činností.
Smutným faktem pak zůstává, že někteří z návštěvníků se „zapomenou" zastavit v pokladně a nepodpoří tak organizátory akce finančně.