Řekla to mluvčí radnice Zuzana Minstrová. Strom se poprvé rozsvítí tradičně o první adventní neděli, letos připadá na 30. listopadu.

Vánoční strom pracovníci technických služeb přivezou na náměstí Dr. Edvarda Beneše a vztyčí dnes, v pondělí 24. listopadu. „Každý rok se na magistrátu sejde několik žádostí od obyvatel, kteří by rádi svůj strom věnovali jako vánoční městu. Letos jsme vybrali 14 metrů vysoký smrk ztepilý, který rostl na zahradě rodinného domu v Jeronýmově ulici," uvedla mluvčí. Strom se začne zdobit příští čtvrtek.

Rozsvěcování stromu patří v Liberci mezi oblíbené akce, loni podle mluvčí přilákalo až 10 000 lidí. Letos mu bude předcházet vystoupení dětského pěveckého souboru Lesněnky a sboru Ještěd, zapálení první adventní svíce. Po rozsvícení stromu budou moci lidé na náměstí ještě sledovat pohádkový orloj na balkonu radnice.

Program chystá radnice ve spolupráci s firmou Jiří Jaroš Propagace a Komunitním střediskem Kontakt na celý advent. „Bude probíhat na několika místech, na náměstí Dr. Edvarda Beneše, v obřadní síni historické radnice i na Novém magistrátu," dodala.