„Z předchozích let víme, že jde o velmi oblíbenou akci, kterou navštěvují tisíce lidí. Vzhledem k aktuálním opatřením a na základě rozhodnutí ministerstva ji letos nemůžeme uspořádat. Podle nich bychom mohli pustit na náměstí maximálně 1000 návštěvníků a další ne,“ sdělil primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Nechtěli Liberečany rozdělovat na ty, kteří na náměstí v konkrétní termín a čas přijít mohou a ty, kteří nesmí.

O dalším programu Libereckého adventu na náměstí se rozhodne v následujících dnech podle aktuálního vývoje situace. Tradiční prodejní trhy začnou v úterý 30. listopadu. „Pokud to situace dovolí, potrvají do 23. prosince. Konat se budou při dodržování všech aktuálních protiepidemických nařízení a doporučení,“ dodal Zámečník.

Online reportáž

Letošní vánoční strom pro Liberec, kterým se stal smrk ztepilý, přijel na náměstí ve středu 17. listopadu z Ruprechtic. Podobně jako v minulých letech zajistil samotné kácení, transport stromu i ukotvení na náměstí Sbor dobrovolných hasičů Liberec – Sever. Měří čtrnáct metrů a jsou na něm vánoční ozdoby, které vyráběly děti z libereckých mateřských a základních škol.

Na náměstí bude vánoční smrk do 6. ledna 2022. Odstrojuje se vždy na Tři krále.