Minulý ročník přijelo 25 000 návštěvníků a radnice doufá, že letos bude počet ještě vyšší. Valdštejnské slavnosti obnovilo město v roce 1994, kdy navázalo na akci z roku 1934 k třístému výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. „V té předválečné době to byla obrovská sláva, slavnosti trvaly celý týden," říká Libor Štrom, vedoucí odboru kultury frýdlantské radnice. V novodobé historii už jsou slavnosti jen třídenní, cíl propagovat Valdštejna coby jednoho z majitelů zdejšího panství ale stále zůstává. „Valdštejn nebyl osobností regionálního, ale celoevropského významu. Ve Frýdlantě sice moc nepobýval, ale byl to jeden z nejpracovitějších vojevůdců a úředníků tehdejší doby. Chceme, aby se konečně zbavil negativní nálepky, kterou v naší historii má a dostalo se mu zasloužené pozornosti. Byla to jedna z nejvlivnějších osobností přelomu 16. a 17. století," zdůrazňuje Miroslav Kněbort, který už dvacet let obléká na slavnostech Valdštejnův kostým.

Půl tisíce vojáků

Na slavnostech ani letos nebude chybět historická bitva. Valdštejn byl nejen nejvyšším velitelem císařských vojsk, ale byl vůbec prvním, kdo začal vydržovat stálou armádu. V sobotní i nedělní bitvě se proti sobě utká 500 bojovníků nejen z Čech, ale i Slovenska, Německa, Polska, Itálie a Anglie. Kostýmovaní vojáci se zúčastní i sobotního pochodňového průvodu večerním Frýdlantem.

Letošní novinky

Samotné slavnosti vypuknou už v pátek 15. května festivalem „V podzámčí to žije". Na pódiu se budou střídat hudební skupiny z Frýdlantska a hvězdou večera bude kapela MIG 21. Dění na pódiu budou nově snímat dvě velkoplošné obrazovky. „Lidé si nám hodně stěžovali, že na pódium špatně vidí, tak jsme jim vyšli vstříc," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. A novinek je podle něj mnohem víc. Ve vojenském ležení si například budou moci zájemci vyzkoušet služby lazebnic v historické lazebně, za radnicí vyroste takzvané cirkulum, tedy cirkusový stan s kejklíři, novinkou budou i komentované prohlídky kostela Nalezení sv. Kříže a přednášky o osobnosti Albrechta z Valdštejna a jeho vztahu k Frýdlantsku. Zájemců se také otevře historické sklepení obnoveného Zámeckého pivovaru. Právě na Valdštejnův rozkaz se původně dřevěný pivovar přestavěl na kamenný, aby se snížilo riziko požáru.

„Dbáme na to, aby Valdštejnské slavnosti byly důstojnou akcí, proto také pečlivě vybíráme, kdo a co bude prodávat na dobové tržnici. Nechceme dělat ze slavností pouťovou atrakci. Proto jsme také skoro sedmdesát stánkařů odmítli," uvedl Štrom. Vstupné na sobotu bude 100, na neděli 80 a na oba dny 120 Kč. Návštěvníci v dobovém renesančním či barokním kostýmu mají vstup zdarma.