První ostrou zkoušku má za sebou protipovodňový val ve Vísce, osadě patřící pod Višňovou na Frýdlantsku. A to ještě není ani dokončený. „Dopadlo to dobře, val funguje. Vodu z řeky Smědé zadržel a do vesnice jí nepustil," pochvaluje si starostka Višňové Vladimíra Erbanová (Hasiči).

Říká to s vědomím, že bez komplikací se ve Vísce přeci jen neobešli. Paseku napáchaly přítoky řeky, které stály „život" několik hasičských čerpadel.

Protipovodňovou hráz staví Povodí Labe ve Vísce od minulého roku. Jde o zpevněný val, který má domy i zahrady uchránit před dvacetiletou vodou. „Val jako takový stojí, chybí ale jedna důležitá věc. Nejsou v provozu velkokapacitní čerpadla, která mají odčerpávat vodu z přítoků Smědé přímo ve vesnici," vysvětluje starostka. Právě tři přítoky byly příčinou dramatického boje hasičů s vodou v neděli i v pondělí. „Jde o potůčky z Klímovy tůně, Krčelského potoka a pak potůček, svádějící vodu ze stráně za Čurdovými," přibližuje starostka.

„Vody z nich teklo tolik, že naše běžná čerpadla jí prostě přečerpat do řeky nestíhala. Navíc jich bylo málo a byla starší, takže výkon měl své limity," dodává. Řada z nich nakonec usilovnou snahu dobrovolných hasičů zachránit několik domů na konci Vísky nevydržela.

„Co vím, vzalo za své osm čerpadel. Mezi nimi i to naše," potvrzuje dobrovolný hasič a zároveň starosta sousedních Kunratic Milan Götz. „Umřelo na to, že jelo nepřetržitě na plný plyn. Nebyl čas zastavovat, voda každou chvíli hrozila zaplavit tři domy v těsném sousedství přítoků," vysvětluje. Velká voda se nakonec ve Vísce do žádného domu nedostala, zaplavila jen několik zahrad. Jedna z nich patří Karlu Pugnerovi. „Doufám, že to bylo naposledy. Protipovodňový val i s instalací čerpadel má být hotový letos a já věřím, že příště už nebudeme mít vůbec žádný problém," říká. Uvěřit tomu, že by se Vískou ještě někdy přehnala ničivá povodeň podobná té z roku 2010, kterou by val zřejmě zastavit nedokázal, totiž odmítá.