„Letos se začal rozvíjet poměrně brzy, přestože bylo zataženo. Už kolem jedné hodiny odpoledne jsme to věděli na sto procent,“ vypráví ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička. S dalšími diváky stojíme přímo u zmijovce, ze kterého se line nepříjemný, hnilobný zápach. Nikomu to však nevadí a všichni fotí a natáčejí bizarní květ, který vydrží jen pár hodin.

Opět po třech letech vykvetl dnes vzácný zmijovec titánský.
Zmijovec po třech letech naplno rozkvetl. Jen pro sobotní noc

K největšímu rozkvětu zmijovce dochází ve tmě, kdy je květ až metr široký a nádherně barevný. „S prvními slunečními paprsky se to celé zbortí,“ dodává Miloslav Studnička, který doufá, že se tentokrát budou vyvíjet i semena. Aby rostlina vůbec vykvetla, musí být opylovaná. Protože v tomto případě vlastní pyl nefunguje, musí jí zahradníci pomoci. „Pyl poslali až z Ameriky a provádíme to ručně,“ vysvětluje Studnička.

Kalendář Zaostřeno na Jizerky 2017.
HLASOVÁNÍ: Zaostřeno na Jizerky: Vyberte nejkrásnější fotku Jizerských hor

Zmijovec vykvetl v Liberci už potřetí. „Můžeme už tak říct, že ho umíme pěstovat,“ komentuje ředitel zahrady. Podle něj je vykvetení zmijovce titánského v botanických zahradách po celém světě považováno za velice vzácnou událost. „Pěstuje ho několik botanických zahrad v Německu. Pěstovaná populace je malá, ta přírodní ještě menší,“ upozorňuje Studnička s tím, že se jedná o endemit, který roste jen na Sumatře a to ještě jen na některých místech.