V polském hnědouhelném dole Turów se bude těžit dál, a to nejméně následujících šest let. Původní povolení mělo vypršet letos v dubnu, polské ministerstvo klimatu ale udělilo další licenci. Důl se sice zatím zvětšovat nebude, řízení o jeho rozšíření ale stále běží.

„Udělení šestileté licence znamená pokračování ve využívání ložiska hnědého uhlí. V praxi to znamená, že důl Turów nebude rozšiřovat svou těžební oblast za hranice stanovené před 25 lety, navíc bude plocha skutečných těžebních činností o více než polovinu menší než těžební oblast stanovená v koncesi z roku 1994,“ uvedla ve svém prohlášení společnost PGE, která důl provozuje.

Policisté předali zdravotníkům do první linie respirátory FFP3.
FOTO: Policisté předali zdravotníkům do první linie respirátory FFP3

Poláci zároveň stále usilují o prodloužení těžby až do roku 2044, s čímž je spojené rozšíření dolu až téměř k českým hranicím. Proti tomuto záměru se Česká republika ohradila, zaslala do Polska připomínky a věc už mají na stole i orgány Evropské unie.

Šestileté prodloužení ale běželo plně v gesci polské strany. „Nejsme vůbec účastník řízení. Když jsme se v lednu ptali, tak nekomunikovali ani s ministerstvem životního prostředí. Řekli, že to je věc, kterou podle svého práva mohou rozhodnout bez jakéhokoli účastníka řízení,“ popsal hejtman Martin Půta.

Podle něj nejde o dobrou zprávu, vliv na situaci s vodou na české straně podle něj bude dál pokračovat. Konkrétní ale zatím hejtman příliš být nemůže. „Nemáme zatím ani polskou verzi rozhodnutí, předpokládám, že až to přeloží, pošlou nám oficiální český překlad. Do té doby oficiálně jako Česká republika nic nevíme,“ vysvětlil.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Testy v domově důchodců v Českém Dubu přinesly dobrou zprávu. Nikdo se nenakazil

Pro Poláky je turówská elektrárna velmi důležitá. „Prodloužení povolení k těžbě je dobrou zprávou pro téměř 15 tisíc zaměstnanců, a to jak zaměstnaných v komplexu Turoszów, tak ve všech společnostech spolupracujících s dolem a elektrárnou. A taky je to dobrá zpráva pro miliony polských rodin, které dostávají elektřinu vyrobenou v nedaleké elektrárně,“ uvedl předseda představenstva firmy PGE Robert Ostrowski.

Nové rozhodnutí polského ministerstva ostře kritizuje ekologická organizace Greenpeace. „Toto řízení bylo veřejnosti zcela uzavřeno, což považujeme za hrubé porušení práva veřejnosti na účast ve správních procesech. Podali jsme proto na postup polských úřadů stížnost k příslušnému polskému soudu,“ informovala Nikol Krejčová, která kampaň proti dolu koordinuje.

Právě Greenpeace spolu s Libereckým krajem iniciovalo na přelomu roku petici proti rozšiřování dolu, podepsalo ji přes třináct tisíc lidí. Zabývat se jí má petiční výbor Evropského parlamentu. Dosud k tomu ale vzhledem k aktuální pandemii nového typu koronaviru nedošlo.

Klienti a pracovníci denní centra Naděje
V azylových domech v kraji perou roušky, snaží se klienty udržet vevnitř

Celosvětová mimořádná opatření podle hejtmana komplikují i další jednání – ačkoli leží důl na dohled od českých hranic, cestování mezi oběma zeměmi aktuálně není možné. „Je jasné, že v této situaci můžeme svá práva uplatňovat zvláště obtížně. Nejenže bude obtížné komunikovat osobně, ale také úplně nefungují orgány Evropské unie,“ dodal Půta. Šestileté prodloužení těžby je navíc pro Poláky šancí, jak se na další expanzi dolu z právního hlediska lépe připravit.