Mnozí z nich ještě nedosáhli plnoletosti, ale v dovednostech by dokázali konkurovat i „šéfovi" Zdeňku Pohlreichovi. Řeč je o studentech Střední školy gastronomie a služeb v Liberci. Ti nejlepší z nich se utkali s podobně nadanými kuchaři a číšníky v prestižní a nejvyšší gastronomické soutěži v České republice Gastro Junior konané v Brně.

Umístění na 3. místě ve zlatém pásmu dosáhl žák třetího ročníku oboru kuchař Michael Morávek. Výborné umístění ve stříbrném pásmu získala žákyně druhého ročníku oboru číšník Vitaliya Hustey. Oběma konkurovala třicítka kuchařů a číšníků z dalších škol, kromě ČR také ze Slovenska a Polska.

Dvě tajné suroviny

„Soutěžní úkol spočíval v přípravě čtyř porcí moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Součástí úkolu je zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si soutěžící vylosuje 20 minut před soutěží," prozradil ředitel školy Zdeněk Šlaich.

Martin musel ve stanoveném čase uvařit menu, které tvořilo vepřové karé pečené ve slanině, masové krokety v krustě z dýňových semínek, šťouchané brambory s krupkami, dýňové zelí, restovaná zelenina na másle a pyré z pastiňáku.

Vitaliya musela před zraky hostů servírovat Bohemia sekt Prestige rose brut, k němu připravit mozaiku z jablíček a piškotů s mandličkami a pomerančovými hoblinkami podávané s krémem mascarpone. U toho musela mluvit cizím jazykem.

„Vynikající mezinárodní úspěch Střední školy gastronomie a služeb je vyústěním každodenní kvalitní práce žáků, jejichž odborný výcvik probíhá na provozovně Centrum Králův Háj, kde obdobně úspěšní jsou žáci ostatních oborů poskytující služby krejčovské, kadeřnické, kosmetické a cukrářské," dodal ředitel.