Tanky valící se Sokolskou ulicí, panika na náměstí i tryzna v krematoriu. Výstava v OC Forum představuje dosud nezveřejněné fotografie, které připomínají jak ty nejdramatičtější momenty 21. srpna 1968 v Liberci, tak i náladu, která tehdy panovala ve společnosti. Snímky pocházejí ze soukromých sbírek obyvatel města, kteří zareagovali na výzvu Liberecké školy fotografie, jež se rozhodla výstavu uspořádat u příležitosti 50. výročí vpádu okupačních vojsk.

Ilustrační foto
Berlín tepe životem. Přitahuje mladé

„Celý nápad vznikl z myšlenky, že určitě je mezi lidmi mnoho záběrů z doby, na kterou by se nemělo zapomenout. Sbírku jsme vyhlásili letos v únoru a sešlo se nám 520 fotografií různé úrovně,“ vysvětlil jeden z pořadatelů, liberecký fotograf Šimon Pikous. Fotky pak organizátoři vybírali nejen podle jejich kvality, ale aby také zapadly do koncepce výstavy. „Seřadili jsme je tak, aby vyprávěly ucelený příběh,“ poznamenal Pikous.

Proud tanků přijížděl od Hrádku a Nového Města pod Smrkem.Zdroj: Zdeněk Lín

Úvodní fotografie je věnovaná první z devíti libereckých obětí 21. srpna, 19letému Zdeňku Dragounovi, který byl zastřelen při fotografování přijíždějícího vojska. Na dalších si návštěvníci mohou připomenout průjezd kolony centrem města, tragický náraz tanku do podloubí na náměstí i jeden z nejdramatičtějších okamžiků, kdy jeden z velitelů chtěl davy Liberečanů zastrašit střelbou. Kromě těchto vypjatých okamžiků výstava zachycuje i dění několika následujících dnů a vrcholí fotkami pohřbu obětí v libereckém krematoriu, kterého se zúčastnilo pět tisíc lidí.

Liberec, 21. srpen1968
21. srpen 1968 by z paměti Liberečanů neměl nikdy zmizet

„Na výstavě jsou zastoupeni autoři, kteří události fotografovali s jistou mírou odvahy. Často riskovali přinejmenším zdraví,“ upozornil Pikous a dodal, že některé snímky provázejí i zajímavé osobní příběhy. Jeden z nich se váže i k fotografii tanku po nárazu do podloubí, který fotil Zdeněk Vlček z Liberce, aniž by tušil, že pod sutí leží jeho bratr.

„Byla to náhoda. Chodil jsem tenkrát první rok do učení a pustili nás dřív. My kluci zvědaví jsme se šli podívat na náměstí. Pak najednou vjel tank do sloupu a všechno se začalo sypat. Brácha se zrovna odněkud vracel a celé to vyfotil,“ zavzpomínal Milan Vlček, který tehdy naštěstí vyvázl bez vážnějších zranění. „Sám jsem se vyhrabal a došel do nemocnice. Sešívali mě tehdy na zubním,“ popsal.

Pietní akce připomínající oběti srpna 1968.
VIDEO: Srpen 1968: Strach a mrtví

Výstavu můžete navštívit v libereckém OC Forum do konce srpna. K výstavě je připravený i katalog, který je ke stažení na stránkách Liberecké školy fotografie.