„Bylo to místo plné odpadků, popadaných stromů, útočiště zde mívali bezdomovci. A mezi tím si hrály děti…," vylíčil místostarosta Vratislavic Jiří Mejsnar, který o revitalizaci osmihektarového lesíka usiluje už od roku 2012.

„Původní plány byly trochu jiné, museli jsme například ustoupit od výstavy dětských hřišť, ale to ještě není vyloučené do budoucna," pokračoval místostarosta.

Jak dále zdůraznil, úpravy lesoparku musely probíhat tak, aby došlo k minimálním zásahům do původního přírodního terénu. „Žije zde řada zvířat, jako jsou srnky nebo bažanti, takže jsme museli vyjít vstříc i požadavkům zástupcům životního prostředí," vysvětlil místostarosta. Jeho slova potvrdila i projektantka Magdalena Hájková z Ateliéru 4, který návrh architekta Ladislava Davida zpracovával.

„Z projekčního hlediska to bylo trochu komplikované. Museli jsme například respektovat významné stromy nebo skalní útvary," objasnila Hájková.

V lesoparku tak vznikla řada ptačích budek a několik tůněk, které by měly zajistit životní prostor pro obojživelníky. „Rodiny s dětmi už do lesoparku chodí a zatím jsme nezaznamenali žádné stížnosti. Snad jen, že si jedná známá stěžovala, že si tam syn hraje každý den a chodí domů celý od bláta," poznamenal s úsměvem místostarosta. Podle něj je dobře, že i městské děti budou žít tak blízko téměř nedotčené přírody.

Další etapa by měla proběhnout příští rok. Během ní se v lesoparku budou instalovat mimo jiné interaktivní informační tabule o zdejší fauně a flóře. Revitalizace vyjde Vratislavice na téměř deset milionů.