Překvapení pro všechny fanoušky si letos připravil hudební festival Benátská!. Festival, který svůj název zkrátil z Benátské noci na Benátská! letos slaví dvacáté výročí. „Tím překvapením je fakt, že v neděli 27. července budou mít všichni vstup na festival zdarma," říká za pořadatele Anna Šmilauerová.Volný vstup na akci v libereckém Vesci v poslední festivalový den je výsledkem spolupráce promotérů s Libereckým krajem. Má hudebním fanouškům z celé země ukázat regionální potraviny, kulturu a spolky a navíc je nechá nahlédnout i do festivalu z druhé strany, tedy ze zákulisí. Připraveny jsou pro zájemce také hudební dílny, kde si každý může vyzkoušet hru na hudební nástroje, škola cirkusu a spousta dalších aktivit pro dospělé i děti.

A že by v neděli nebylo o co stát na hudebním poli, se lidé bát nemusí. Vždyť je na programu například koncert Petra Koláře nebo kapely Čechomor.

České i slovenské hvězdy

Pilířem festivalu budou letos české kapely. „Na našich pódiích se vystřídají třeba Tomáš Klus, Ivan Král, Mňága a Žďorp, Vypsaná fIxa, Mandrage nebo Michal Hrůza s kapelou. Navíc koncertně u nás oslaví výročí třicet let slovenští hosté Tublatanka a Zóna A, Slobodná Európa zase pětadvacet let. Další vystupující Chinaski mají letos dvacetiny. Stejně let na české scéně slaví i zpěvačka Anna K," vyjmenovává pořadatel festivalu Pavel Mikez.

Zajímavostí je i to, že první čtvrteční den Benátské, bude letos malým festivalem uvnitř velkého festivalu a zaměří se na revivalové kapely. Tentokrát se představí i nejlepší mezinárodní revivaly.