V realitních nabídkách Libereckého kraje takových nemovitostí najdete hned několik. Na prodej jsou ale i mnohem netypičtější objekty. Například škola, bývalý ústav, nefunkční vodojemy či čerpací stanice pitné vody nebo různé železniční objekty.

Za necelých 5 milionů korun je k mání areál bývalého Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích na Českolipsku. Za vcelku nízkou cenu můžete získat rozsáhlý areál ústavu s několika tisíci metry čtverečních zahrad a luk. To vše na odlehlejším místě uprostřed přírody, jen vymyslet využití. V domě s desítkami pokojů asi bydlet nebudete.

Ve sportovním areálu Vesec v Liberci začal 26. července 26. ročník hudebního festivalu Benátská! Na snímku je kapela Turbo.
OBRAZEM: Benátská se rozjela na plný plyn

„Smysluplné využití pro budovu nemáme a ani mít nebudeme. Než aby dál chátrala a kraj platil za její údržbu, nabízíme ji k prodeji za minimální nabídkovou cenu 4,9 milionu korun,“ říká náměstkyně libereckého hejtmana Jitka Volfová.

O něco využitelnější by mohl být pro typického českého kutila třeba nepotřebný majetek, který nabízí Severočeská vodárenská společnost (SVS). Jde převážně o drobné stavby, které dříve sloužily k zajištění zásobování pitnou vodou nebo odkanalizování. „Jedná se tak například o nepotřebné vodojemy či čerpací stanice pitné vody, kdy se v uvedené lokalitě odstaví již nepotřebný zdroj nebo dojde k jinému přepojení či zokruhování sítě, a pozemky s budovami tak už nejsou potřebné. To samé platí v případě čerpaček na odpadní vodu,“ popisuje mluvčí SVS Jiří Hladík. Společnost nabízí tyto nemovitosti prostřednictvím realitních kanceláří.

Černý Štolpich.
ANKETA: Zaostřeno na krásu Jizerských hor. Pomozte vybrat tu nejlepší fotografii

„Neprodáváme v žádném velkém měřítku, jsou to řádově jednotky případů ročně. Důvodem je zároveň i optimalizace nákladů na údržbu, ať už z pohledu vlastního stavebního objektu, tak z pohledu technologie a souvisejících rozvodů. Snižujeme rovněž náklady spojené s údržbou pozemku či s oplocením,“ vysvětluje Hladík.

Mezi netradičními nabízenými realitami je také budova školy v Kořenově na Jablonecku. Koupit si ji můžete za necelé dva miliony korun, zbývá vymyslet, co s ní. „My školu prodali už asi před osmi lety soukromníkovi, který s ní měl nějaký záměr. Ten mu ale nevyšel, tak ji teď prodává dál,“ vysvětluje starosta Kořenova Luboš Marek.

Máchovo jezero. Ilustrační fotografie.
Lidé nejčastěji míří do kempů okolo Máchova jezera nebo Českého ráje

Kořenovští měli volnou ještě jednu budovu školy, ale našli pro ni smysluplné využití. „Přestavěli jsme ji na startovací byty. Obecní majetek se snažíme si nechat a neprodáváme ho,“ doplňuje Marek.

Využití pro netypické stavby se najde i v jiných případech. Například u zmíněných nefunkčních vodojemů. „Kupci se najdou. Lidé pozemek s objektem využijí třeba k rekreačním účelům, ke zřízení zahrádky či k rozšíření svého sousedícího pozemku. Mezi zájemci se najdou i firmy, které potřebují rozšířit svůj areál, nebo tím řeší zlepšení přístupových cest. Je to tedy celá škála zájemců i důvodů,“ popisuje Jiří Hladík z SVS. Jeden z vodojemů například plánoval kupující přetvořit na pěstírnu žampionů. V jiném případě došlo na pozemku k založení rybníka.

Černá skládka. Ilustrační foto.
Pneumatiky, trouby, azbest. Skládka v Osečné musí zaplatit obří pokutu

Ukázkou využití netypické nemovitosti k nečekaným účelům je kaple sv. Jana Nepomuckého ve Volgogradské ulici v Liberci. Uvnitř už několik let funguje prodejna alkoholu a jsou tam i kancelářské prostory. V Polevsku si zase soukromí vlastníci přestavěli kostelík na objekt k bydlení.