Podle primátora Jaroslava Zámečníka hodnotí vedení města roční provoz pozitivně, Liberec zde za tu dobu proinvestoval už zhruba 15 milionů korun. „Po převzetí krematoria se urgentně opravila nefunkční chladicí technologie. Ve druhé polovině roku 2018 se provedla oprava poškozené kremační technologie včetně komínů,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Šolc.

Krematorium v Liberci na snímku ze 14. prosince.
Liberecké krematorium nabízí virtuální prohlídky

Do své původní podoby z roku 1977 byla opravena také zdejší malá obřadní síň, aktuálně pak probíhá rekonstrukce střechy za deset milionů korun. Do budovy krematoria už tak nebude zatékat. „Ještě chceme vybudovat výtah pro imobilní návštěvníky, aby mohli snadněji zdolávat schody, které tam jsou. To by měla být poslední větší investice,“ nastínil primátor Zámečník.

Jak si krematorium vede ekonomicky, ale primátor prozradit nechce. „V oblasti pohřebnictví probíhá konkurenční boj, takže nechceme dávat příliš podrobné ekonomické informace. Rozhodně to ale pro město není ztrátová věc,“ řekl. Liberecké krematorium je nejstarší v republice, vystavěno bylo během první světové války. První kremace se zde ovšem uskutečnila až na jejím sklonku koncem října roku 1918.

Město Liberec už kompletně převzalo budovu krematoria od bývalého nájemce a začalo od července krematorium včetně městské pohřební služby provozovat.
FOTO: Město začalo pohřbívat, opravuje krematorium