Hned po nich by se v počtu získaných mandátů řadili komunisté. Teprve poté by v tradičně pravicovém kraji bodovaly ODS a TOP 09, těsně následovány nováčky parlamentní scény představované hnutím Změna, ANO a Úsvit. Pětiprocentní hranicí by neprošli Zemanovci. Průzkum provedla ve dnech 24. 27. října společností SANEP.

„Průzkumu se zúčastnila vybraná skupina 983 dotázaných ve věku 18 69 let, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel Libereckého kraje ČR," vysvětlil Oldřich Zajíc z agentury SANEP.

Graf - volby

Respondenti byli vybíráni, podle vzorce, který odpovídá sociálnímu a demografickému rozložení obyvatel ČR na základě údajů Českého statistického úřadu.

Horní hranice na uvedeném grafu představuje celkový odhad, který mohou strany a hnutí ve volbách hypoteticky získat. Zahrnuje i zatím nerozhodnuté voliče. Přesnější jsou čísla uvedená ve spodní části, která vycházejí z odpovědí dvou třetin v tuto chvíli už přesvědčených voličů. To znamená, že jde o zatím nejpřesnější odhad. Podle průzkumu je v Libereckém kraji rozhodnuto nebo váhá jít k volbám 57 % oprávněných voličů.

Svůj předvolební odhad výsledků voleb v Libereckém kraji zveřejnila v závěru týdne pro Českou televizi (ČT) také agentura STEN/MARK, která rovněž favorizuje ČSSD. Za ní se ale podle zveřejněného průzkumu řadí hnutí ANO následované TOP 09. Průzkum pro ČT se prováděl ve dnech 18. až 23. září, tedy před besedou, v níž se v České televizi prezentovalo osm lídrů z Libereckého kraje.

Debata na ČT: Zdravotnictví utíkají peníze

V televizní debatě podle exkluzivního bleskového průzkumu SANEP pro Deník nejvíce voliče přesvědčil Stanislav Mackovík z KSČM.

Má stát zvýšit sazby za pojištěnce VZP, kterých je víc než polovina? Je třeba rušit další lůžka v kraji, kde na jednoho pacienta vychází necelá jedna postel? Je potřeba zachovat poplatky za nemocniční pobyt?

To byla hlavní témata předvolební besedy, v níž Česká televize postupně představuje krajské lídry. V pořadí druhé debatě se za Liberecký kraj představily jedničky na kandidátkách stran, které by podle odhadu České televize v nadcházejících parlamentních volbách překročily pětiprocentní hranici.

Diváky v předvolební debatě na ČT 24, která se živě vysílala dne 26. 9. 2013 od 20:00 hodin, zaujala nejvíce ze všech osmi pozvaných lídrů stranických kandidátek jednička komunistů, ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Argumentoval věcně a se znalostí tématu, jehož výběr byl pro něj bezesporu výhodou.

„V souhrnu odpovědí ANO a SPÍŠE ANO přesvědčil 41,3% diváků z Libereckého kraje," potvrdil Oldřich Zajíc z agentury SANEP.

Graf - volby

Ačkoliv moderátorka Daniela Písařovicová vedla debatu spíše v obecné rovině, v diskuzi o zachování nemocnic a počtu lůžek se řeč svezla do osobní roviny. To když Jana Hnyková z hnutí Úsvit (opakovaně představovaného celým názvem jako Hnutí přímé demokracie Tomia Okamury, což na diváky působilo úsměvně), napadla starostu Semil a jedničku kandidátky TOP 09 Jana Farského z prolobování ortopedie v semilské nemocnici. Tím podle ní hodil přes palubu Turnov. „My jsme se řídili doporučením ministerstva, snížili jsme lůžka o 40 procent a snížili počet oddělení z pěti na dvě. Naše nemocnice není zadlužená, zato turnovská tone v dluzích," oponoval čísly Farský.

Body si dosud neznámá zdravotní sestra z Jablonecka získala místy až populistickým pojmenováním problémů. „Ve zdravotnictví je bordel," opakovala hned několikrát.

Druhým nejlépe hodnoceným řečníkem v debatě byl bývalý novinář a kandidát hnutí ANO 2011 Martin Komárek, který získala v souhrnu 34,8% kladných hlasů. Sympatie získával vtipem a nadhledem, na přímé dotazy ale odpovídal neurčitě v duchu rétoriky stranického šéfa Babiše. „Na to budeme mít odborníky." Konkrétní byl pouze v otázce poplatků za pobyt v nemocnici.

„Jsem pro zrušení poplatků pro děti a seniory. Souhlasím s KSČM, že peníze se v českém zdravotnictví ztrácejí jinde." Narážel na fakt, že v 290 miliardovém rozpočtu, kterým disponuje české zdravotnictví, není částka, o kterou by nemocnice snížením či úplným zrušením poplatků přišly, nezbytná. Rezervy je potřeba hledat jinde. V průhlednějších zakázkách na přístroje a otázce předražených léků se vzácně shodli všichni diskutéři. Stejně jako v tom, že českému zdravotnictví chybí systém. To bezelstně tvrdili i zástupci stran, kteří dvacet let o koncepci zdravotnictví rozhodovali.

Shoda mezi pravicí a levicí zavládla i v názoru na zrušení poplatků za seniory a děti. Výjimkou byla zástupkyně ODS českolipská starostka Hana Moudrá, která si obecnými proklamacemi na téma, že zdraví si musíme všichni sami hlídat a že sociální dopady řeší sociální síť, vysloužila podle průzkumu nejméně sympatií, pouze 15,4% hlasů.

Jak průzkum z debaty v ČT probíhal?Průzkum agentury SANEP exkluzivně pro čtenáře Deníku byl bleskově proveden bezprostředně po debatě ve dnech 26. 27. září 2013. Do průzkumu byl vybrán vzorek 691 dotázaných respondentů z Libereckého kraje, kteří uvedli, že diskuzní pořad ČT 24 sledovali. Zdroj: SANEP