Na začátku roku byly hlášeny dva importované případy z Egypta. Od poloviny dubna se onemocnění začalo šířit mezi osobami bez domova a uživateli drog. V posledních dnech však začaly přibývat případy u lidí bez rizikového chování. Během posledních dvou týdnů se objevilo 26 případů s vazbou na město Turnov.

„Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v tak krátké době předpokládáme, že se osoby nenakazily kontaktem s nemocným, ale prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může například potravina. Tímto směrem se v současné době ubírá naše šetření,“ konstatuje Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS).

Ilustrační foto
Desetiletý chlapec zavolal mamince pomoc. Zřejmě jí tím zachránil život

Opatření proti vzniku a šíření tohoto onemocnění hygienici provádějí v ohnisku nákazy, tedy v prostředí, ve kterém se nemocný pohyboval posledních 14 dní inkubační doby před prvními příznaky. „Vzhledem k tomu, že mezi kontakty nemocných jsou také děti, komunikujeme s řediteli škol, kterých se to týká, a nastavujeme opatření, abychom předešli dalšímu šíření. Mezi tato opatření patří například zajištění dezinfekce na toaletách nebo poučení jak správně mýt ruce“ dodává Prattingerová.

Nemoc špinavých rukou

Nemoc špinavých rukou, jak se žloutence typu A také říká, je vlastně virový zánět jater. Inkubační doba je 15 až 50 dní a už jejím koncem se objevují charakteristické příznaky. „Nejčastěji se jedná o projevy chřipkové, žaludeční a střevní. Po této fázi ohlašující příchod nemoci nastupuje vlastní fáze onemocnění, kdy dochází ke zhoršení potíží a často se objevuje „žloutenka“. Současně s ní má pacient tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže,“ popisuje mluvčí KHS Zuzana Balašová.

Nejefektivnější prevenci onemocnění je očkování. Epidemiologové ho doporučují každému, kdo se chce onemocnění vyhnout, se zvláštním důrazem na potravináře.

Sundávání sovětské hvězdy ze střechy liberecké školy U Soudu.
Na Liberecku během revoluce mizely rudé hvězdy, do Hodkovic se vrátil Masaryk