Lázeňští lékaři by měli na pohotovostech v Kundraticích a Hrádku nad Nisou začít sloužit od počátku dubna. „Na pohotovostní služby je velmi obtížné sehnat lékaře. V Českém Dubu například pohotovost fungovala pouze o víkendech a svátcích a i v Hrádku začaly problémy s obsazováním služeb,“ vysvětlil Pavel Novák, krajský radní pro zdravotnictví.

Kraj má představu o fungování akutní ambulantní péče kromě víkendů a svátků i přes týden, v odpoledních a večerních hodinách. „Uleví se jak liberecké nemocnici, kam doposud sanitky vozily i případy, u kterých stačilo vyšetření všeobecným lékařem, tak především i občanům z obcí za Ještědem, kteří nebudou muset v případě náhlého onemocnění jezdit na pohotovost do Liberce,“ doplnil Pavel Novák. Podle jeho informací vyčlenil krajský úřad pro letošní rok na zajištění pohotovosti deset milionů korun. Tyto peníze přesune z rozpočtu pro záchrannou službu, které odpadne díky pohotovostem část jejich práce.

Podle ředitele Lázní Kundratic, Ota Doležala, mají dostatečný počet lékařů i zdravotních sester, které obě ordinace, jak v Kundraticích tak i v Hrádku nad Nisou, pokryjí. „Dokonce už mám i vypracovaný plán služeb na duben,“ uvedl Oto Doležal s tím, že v menší míře stejně taková služba pro okolní obce u nich fungovala. „Šlo však například pouze o ošetření drobných úrazů. Lékař nemohl doposud pacientům například předepsat léky,“ doplnil Doležal.

Výhodou pohotovosti v Lázních Kundratice je i fakt, že lékaři jsou schopni na místě například sešít drobnou tržnou ránu. Podle ředitele Lázní Kundratice jim zajišťování ordinací akutní ambulantní péče sice přinese organizační zítěž, nicméně na nabídku kraje přistoupili právě kvůli lidem z okolních obcí. „Navíc si alespoň ověříme naši schopnost zajišťovat lékařskou péči i na takovéto úrovni, nad rámec lékařské péče,“ uzavřel Oto Doležal.

Pohotovostní službu v blízkosti bydliště vítají i samotní obyvatelé, kterých se rozšíření ordinační doby konkrétně na Českodubsku týká. „Myslím, že to bude pro lidi příjemné, pokud bude pohotovost poblíž fungovat i ve všední dny odpoledne a večer, určitě to přivítají především rodiče malých dětí,“ uvedla Hana Tomášová ze Sobákova.

Novinka pro Český Dub

Překvapený však byl starosta Ceského Dubu, Jiří Miler. „Informaci o tom, že pohotovost bude nadále fungovat v Lázních Kundratice a ne v Českém Dubu, jsem se dozvěděl právě od vás,“ uvedl Jiří Miler s tím, že předpokládal, že takovému kroku by měly předcházet jednání obcí s krajem. „Mrzí mě to o to víc, že hejtman Libereckého kraje, Stanislav Eichler, je zároveň českodubským zastupitelem,“ doplnil Jiří Miler.

Navíc podle něj, pokud se zruší českodubská pohotovost, by podle něj měla být posílena výjezdová stanice záchranné služby. „Já jako starosta Českého Dubu s takovým jednáním nesouhlasím,“ dodal Jiří Miler. Naopak hrádecký starosta Martin Půta je podle svých slov rád, že pohotovost v Hrádku zůstane zachována. „Zda ji bude zajišťovat záchranná služby nebo Lázně Kundratice, co je na rozhodnutí kraje, který to platí,“ dodal Martin Půta.