„Když zaplatím nájem, služby, jízdné a splátku úvěru, který jsem si musela vzít na doplatek lázeňské léčby, zbude nám na měsíc 2500 korun," říká čtyřiačtyřicetiletá žena z Liberce. Na sociální dávky ani výživné od bývalého muže se nemůže spoléhat. „Alimenty přicházejí sporadicky, a když mi vrátí bytové družstvo přeplatky za nájem, nedosáhnu na příspěvek na bydlení," svěřuje se žena. Podobně je na tom i matka dvou dospívajících kluků z Jablonce. Je také samoživitelka a vydělá si zhruba 13 tisíc čistého. Devět tisíc spolkne nájem. Ze zbytku má zaplatit jídlo, oblečení, školní pomůcky i povinné akce. Vše ostatní je nadstandard. Peníze na školní obědy, které v případě dvou dětí dělají kolem 1200 měsíčně, dává dohromady jen horko těžko. „Někdy mi pomohou rodiče, jindy se poštěstí získat jednorázovou brigádu," popisuje první z žen nelehkou situaci. Řada dalších dětí se ale bez pravidelného poledního jídla ve škole musí obejít. A nejde o jednotlivce.

„Podle aktuálních údajů z úřadu práce máme v Libereckém kraji celkem 4321 dětí, které spadají do kategorie dávek pomoci v hmotné nouzi," potvrdila Eva Martinková, metodička školního stravování školského odboru Krajského úřadu.

Alarmující je, že se nejedná pouze o školáky, ale i děti z mateřských škol. „Jsou to děti z obou typů škol, mateřských i základních," potvrdila Martinková.

POMÁHÁ EVROPA I SOUKROMÝ SEKTOR

Jedinou pomocí v nepříliš funkčním sociálním systému, který štědře přiděluje mnohočetným rodinám, kde dlouhodobě nepracují oba rodiče, ale na nějž doplácejí lidé, kteří si vydělávají hluboce podprůměrnou mzdu, je možnost čerpání příspěvků na školní stravování ze speciálních fondů. Z EU nebo soukromého sektoru.

Rodiče mohou žádat o příspěvek z projektu Obědy pro děti z občanského sdružení Women for Women nebo například prostřednictvím projektu „Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji 2", který podruhé realizuje Liberecký kraj.

Obědy pro děti je projekt určený zejména dětem, jejichž sociální situace je vážná a dlouhodobá. „Ve výběru dětí se přihlíží na potřebnost podpory a sociální situaci rodiny dítěte," popsala manažerka projektu Jana Skopová. „Na výběru dětí se aktivně podílí škola. Jsou dána jasná kritéria pro výběr a se školou se řeší vše individuálně," doplnila. Pomoc formou obědů je poskytována přímo prostřednictvím základních škol. Informace lze získat také prostřednictvím stránek projektu Obědy pro děti.

Druhou možností je Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji. „Cílovou skupinou jsou děti ze sociálně slabých rodin ve věku 3-15 let navštěvujících mateřskou nebo základní školu, případně víceleté gymnázium," vysvětlila Eva Martinková z krajského úřadu.

Podmínkou je, aby děti chodily pravidelně do školy. „Pomoc se poskytuje dětem v rámci plnění povinné školní docházky a které se jako společně posuzované osoby z hlediska nároku na příspěvek na živobytí nacházely v hmotné nouzi v rozhodném období tří kalendářních měsíců," popsala podmínky. Do projektu se mohou prostřednictvím krajského úřadu přihlásit školy.

Na problematiku chudých dětí upozorňuje opakovaně Liberecký deník projektem Kabelkový bazar, který vydělal už přes 60 tisíc. Prostřednictvím projektu Obědy pro děti zaplatil stravné na jeden školní rok už deseti školákům. Letošní ročník se koná už nadcházející sobotu, 12. listopadu. Prodávat se budou kabelky, které se podařilo během roku na akci shromáždit. Letos se s pomocí agentury Reas Agency podařilo do bazaru získat i kabelky od předních českých modelek. Kabelky se budou prodávat za cenu od jednoho školního oběda, tedy 30 korun. Ty nejlepší se budou dražit.

POSTOJE POLITIKŮ RŮZNÉ

Kabelky budou i letos prodávat známé osobnosti. V minulosti oslovil Deník kromě známých osobností z kultury a sportu také některé politiky, aby jim mohl problematiku předestřít. Konkrétně libereckého hejtmana Martina Půtu a poslance za Liberecký kraj Martina Komárka. Reakce?

Zatímco liberecký krajský úřad na problém zareagoval žádostí o evropskou dotaci a prostřednictvím programu potravinové a materiální pomoci bude moci jen v letošním školním roce zaplatit obědy alespoň pro čtvrtinu, tedy tisíc potřebných školáků, poslanec Martin Komárek „doporučil" jiné řešení. Na prosbu, zda by mohl tlumočit problematiku chudých dětí v příslušné komisi poslanecké sněmovny loni uvedl: „Ať nás lidé opět volí a pak uvidíme, v tomto volebním období to ale není priorita," uvedl poslanec.

Kabelkový bazar proběhne jž tuto sobotu od 9 hodin v OC Forum v Liberci.