Starší lékaři odchází do důchodu, mladí ale nepřichází. V Chrastavě za sebe pediatrička s pomocí města hledala náhradu více než rok. Neúspěšně.

„Je to katastrofa. Paní lékařka na konci března definitivně končí. Vzhledem k tomu, že ve městě působí jen dvě dětské lékařky, znamená to, že polovina dětí ze spádové oblasti zůstane bez lékaře,“ vyjádřil se starosta Chrastavy Michael Canov, který zároveň připomněl, že v důchodovém věku je i druhá lékařka.

Kromě toho se problém netýká pouze Chrastavy, ale i přilehlých obcí, jako je Bílý Kostel a Nová Ves. „Celkem se jedná o oblast čítající devět tisíc lidí,“ dodal Canov.

VYŘEŠÍ POJIŠŤOVNA?

S naléhavou prosbou o pomoc se starosta obrátil na Ministerstvo zdravotnictví ČR i Liberecký kraj. „Osobně budu zajištění primární péče řešit s generálním ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem příští týden, protože právě zdravotní pojišťovny mají ze zákona povinnost tuto péči zajistit,“ přislíbil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. O chybějících lékařích chtějí zástupci kraje mluvit i s ministrem zdravotnictví.

Jan Rais, ředitel nemocnice ve Frýdlantu.
Nechceme tu budovat žádné Chicago Hope, říká nový ředitel frýdlantské nemocnice

Sobotka připomněl, že nedostatek lékařů je problém v celé republice. Podle něj by bylo jedním z řešení navýšení počtu studentů na vysokých školách i s možným stipendijním programem. Zatím ale nepomáhají ani benefity, na která se města či obce snaží doktory nalákat. „Kromě bytu, do kterého se může nastěhovat hned zítra, se pokusíme vyjít vstříc i v jiných ohledech,“ upozornil Canov.

S HOREČKOU AUTOBUSEM

Mezi maminkami se na sociálních sítích začíná šířit znepokojení. „Popravdě si neumím představit, že jedu autobusem do Liberce, když bude mít dítě horečku,“ obává se například Štěpánka Zítková. Jiní doufají, že se situaci podaří vyřešit.

Ještě kritičtější situace, o které už jsme informovali, nastala v Doksech, kde už od středy nemají žádného pediatra. O nového dětského lékaře se měla postarat společnost MediClinik.

Ilustrační foto
V Doksech už nebude dětský lékař