Dřevěná stavba by měla být hotová do konce letošního září, řekl starosta obce Vladimír Stříbrný.
„Výhled nebude špatný. Jsou odtud vidět Jizerské i Lužické hory, Žitavská nížina, část Heřmanic, Dětřichov i elektrárna Turów v Polsku," uvedl starosta.
Obec nedaleko polských hranic rozhlednu nikdy neměla. S nápadem postavit ji přišli před několika lety architekti z libereckého ateliéru Mjölk. „Nakreslili jsme si ji pro sebe, pak hledali vstřícného starostu a našli v Heřmanicích," uvedl autor návrhu architekt Jan Mach. Podle starosty jim jejich návrh tehdy přišel vhod. „Když jsme plánovali výstavbu cyklostezky, chtěli jsme na ni mít nějakou atrakci a toto se nám líbilo," řekl.
Rozhledna vysoká přes dvacet metrů se měla původně stavět už před třemi lety, obec však měla nejprve problémy se získáním úvěru od banky a poté ji zasáhly ničivé povodně.
Změnil se i původní projekt, stavba bude nakonec rovná. „Chtěli jsme mít rozhlednu prohnutou, trochu dynamičtější. Ustoupili jsme ale kvůli rozpočtu," uvedl Mach. Postavení rozhledny si vyžádá 3,6 milionu korun, prohnutí by výstavbu prodražilo zhruba o milion korun. Upravit se také musel vršek rozhledny, díky tomu budou mít návštěvníci nezvykle dvě vyhlídková patra. „Od projektování před čtyřmi lety stromy v okolí povyrostly a částečně bránily ve výhledu," vysvětlil důvod změny architekt.
Dřevěná stavba na 48 nohou má průměr pět metrů. Na svoji výšku je rozhledna poměrné štíhlá, proto turisté nahoře budou cítit, jak se mírně kývá. Nebezpečí jim ale nehrozí. Od jiných rozhleden v kraji se bude lišit i tím, že při výstupu nahoru se turisté nepotkají s těmi, kteří sestupují dolů. Je tam totiž dvojité točité schodiště. Nezvyklé je také zábradlí z ohýbaných prken. „Je to neobvyklá konstrukce, do které se dnes skoro nikdo nepouští," poznamenal Mach. Rozhlednu postaví ze 30 metrů krychlových kvalitního modřínu, který by měl postupně šednout.
Vyhlídková věž je součástí projektu na výstavbu cyklostezky, která povede z Polska přes Heřmanice do Dětřichova. „Peníze jsme získali z česko-polského programu Cíl 3," uvedl starosta. Na české straně přibude 7,5 km tras, z toho pět bude nových. Budou navazovat na jiné stezky, napojí se například na Pašeráckou nebo Krakonošovu cyklostezku. Výstavba cyklostezky a rozhledny si vyžádá kolem sedmi milionů korun.