Vítězem prvního kola se stal Michael Canov, oslovil 45 % voličů. S velkým odstupem za ním skončil kandidát hnutí ANO Marek Vávra, získal 15 % hlasů. Byť k tomu měl Canov blízko (v průběhu sčítání dosahoval až osmačtyřiceti procent hlasů), žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, za týden se proto bude konat druhé kolo.

"Mám radost z vynikajícího výsledku, ale druhé kolo začíná od znova," komentoval výsledky Michael Canov. "Stěžejní teď pro mě bude podpora od ostatních kandidátů, kteří nepostoupili," dodal.

Někteří ze sedmi neúspěšných kandidátů už svou podporu začali vyjadřovat. Canova podpoří například Lidie Vajnerová (Budoucnost pro Liberecký kraj), která skončila sedmá. "Oceňuji zejména jeho zkušenosti z komunální politiky," uvedla pro Deník.

Naopak třetí Jan Korytář (Změna) dá přednost Marku Vávrovi. "Máme spolu hodně společných pohledů na politiku, ve volební kalkulačce nám vyšla největší blízkost," řekl.

Druhé kolo se uskuteční za týden, volební místnosti se otevřou v pátek ve dvě hodiny, volit se bude až do soboty. Úspěšnější kandidát usedne v horní komoře Parlamentu na dalších šest let. Nahradí dosavadního senátora Přemysla Sobotku, který už letos nekandidoval.

Vávru v druhém kole podpoří Korytář i Hromádka

Kandidát na senátora za Hnutí ANO Marek Vávra už má slíbenou do druhého kola senátních voleb podporu svých dvou neúspěšných protikandidátů: Jana Korytáře (Změna) a MUDr. Petera Hromádky (TOP 09). „Příjemně mě to překvapilo, za podporu jsem samozřejmě rád, protože oba dva mi byli skutečně silnými soupeři," uvedl Vávra. Osobně zatím taktiku pro následující týden nemá. „Začínáme vlastně znova od nuly. Pan Canov je velký soupeř. Mojí výhodou ale může být, že jsem normálně pracující člověk, mám čtyři děti, rodinu, zaměstnávám lidi. Pan Canov jako starosta jen v uvozovkách přerozděluje veřejné peníze, ale já ty peníze musím vydělat, abych měl na mzdy pro své lidi. To si myslím, že je moje výhoda. Teď už bude záležet na voličích, co je jim blíž," sdělil Vávra, který místo bujarých oslav seděl v sobotu večer u notebooku a vyřizoval papírování kolem pivovaru, který vlastní.

To, že postoupil do druhého kola ho ani nepřekvapilo, ani s ním nijak nezamávalo, jak říká. „Věřím na osud a na to, aby člověk, když se ohlédne, nelitoval svých kroků a nemusel se za sebe stydět. V tom mám jasno. Takže i postup do druhého kola neberu zase tak fatálně. Přišlo to, já si toho velmi vážím a budu rád, když mě lidi podpoří."