„Stavba lávky je těsně před dokončením. Zbývá osadit konstrukce, včetně zvedacího zařízení a upravit okolní terén," říká Zuzana Halamová, investiční referent chrastavského městského úřadu.

Jak dále Halamová uvádí, po lávce v historické čtvrti města se budou moci obyvatelé projít zhruba během září. V prosinci už bude průjezdný i nový most u čističky odpadních vod a silnice, která na něj navazuje. Ničivá povodeň poškodila nebo úplně zničila také veřejné osvětlení.

Po celém městě se stále pracuje na jeho opravě a obnově. Obnova poničených míst v majetku obce je těsně před dokončením.

„Na všechny akce jsme čerpali dotace z Ministerstva pro místní rozvoj. V případě komunikace u čističky odpadních vod a veřejného osvětlení se nám podařilo získat stoprocentní financování této dotace ze strany ministerstva. U zbylých akcí se město spolupodílí deseti procenty," podotýká Jakub Dvořák, vedoucí odboru rozvoje města, dotací a správy majetku v Chrastavě.

V září v Chrastavě také dokončí úpravy vodní nádrže v nedalekém Vítkově. V současné době se tu buduje požerák.

Na den české státnosti 28. září se současně slavnostně otevře chlouba města obnovený most na místě původního secesního mostu ve Spojovací ulici, který rozbouřená řeka Jeřice zcela zničila. Na nový most se použilo zábradlí a lampy z původního mostu. Pozvání na slavnostní akt přijal i prezident republiky Václav Klaus.