Podle analytika společnosti Oldřicha Zajíce je ale důvod k jásotu zatím předčasný. Podle něj se v průzkumu výrazně nepromítly události posledních dnů, kdy proti liberecké primátorce na posledním zastupitelstvu ostře vystoupil právě favorit komunálních voleb Změna pro Liberec.

„Část respondentů odpovídala ještě před touto eskalací," potvrdil analytik a dodal, že mnohem silnější dopad než předvolební výpady, na které je už český volič poměrně zvyklý, může kartami pořádně zamíchat fatální neúčast.

„Rád bych se mýlil, ale myslím, že lidé cítí zmar. Občas se sice nadchnou pro nováčka, ale časem zjistí, že k výrazným změnám stejně nedojde a že politika je stejně hlavně o povolební koalici. Většina lidí pak volí na poslední chvíli a je to často záležitost spíš emocí," míní Zajíc.

Kontaktní kampaň

Přitáhnout víc voličů k urnám by podle politologa Jana Kubáčka mohla kontaktní kampaň.

„Blíží se horká fáze kampaně a bude důležité, jak moc politici osloví voliče přímo v terénu. Ti, kteří budou vidět v ulicích, mají šanci na úspěch. Lidé si mezi sebou řeknou, že ten nebo ten politik má zájem," míní Kubáček.

Už nyní je podle Kubáčka jasné, že budoucí liberecké zastupitelstvo bude barevnější. „Do zastupitelstva se může dostat až osm subjektů. Následné tvoření koalice bude tedy velice náročné," doplnil.

Nejen podle politologa, ale také podle lídrů stran a hnutí bude problém se Změnou. I když vyhraje, nikdo s ní prý nebude chtít spolupracovat v rámci koalice. Bude se opakovat historie? Skončí pravděpodobný a kontroverzní vítěz voleb opět v opozici, jako tomu bylo před necelými čtyřmi lety? „Tento scénář může mít pro Změnu fatální dopad," podotkl Kubáček. Voliči i politici budou mít jasněji už za pár dní. Komunální volby se konají 10. a 11. října.

Volební preference.