Jakýsi „přílepek" vyroste letos v areálu nemocnice. Přistavěn bude k budově onkologie a má se stát místem, do kterého nemocnice později umístí lineární urychlovač pro léčbu onkologických pacientů. „Nemocnice má v současné době dva takovéto přístroje, jeden ale dosluhuje a je potřeba jej vyměnit. Nelze to ale udělat stylem kus za kus, protože by na čas vypadlo celé jedno pracoviště a pacienty by nebylo kde ozařovat," vysvětlil ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Přístroj za 105 milionů korun získá nemocnice díky dotaci z Evropské unie. Ta dle příslibu uhradí 85% z celkových nákladů na pořízení přístroje. „Je to už nový lineární urychlovač s lepšími technickými parametry, který umožní kvalitnější ozařování nemocných se zhoubnými nádory a současně zkrátí ozařovací časy. Tím se i zvýší počet nemocných, kteří budou na přístroji ošetřeni," vysvětlila primářka radiační onkologie Magda Macháňová.

Náklady na přístavbu, ve které bude nový přístroj umístěn, ale musí nemocnice zaplatit ze svého. Jde o částku zhruba 30 milionů korun.

Liberecká onkologie ročně ozáří na 1300 nových pacientů. Lineární urychlovač umožňuje léčit naprostou většinu takzvaných solidních tedy pevných nádorů.

Nová část onkologie přijde nemocnici na 30 milionů korun. Je ale nezbytná. Technický ředitel Jan Rais k ní řekl:

Stavět se začne na přelomu jara a léta, pacienty čeká omezení

Nebude to úplně elegantní řešení, ale jinak to prostě nejde. Nemocnice se už nemá moc kam rozvíjet. Tak hovoří o chystané přístavbě k onkologii technický ředitel Krajské nemocnice v Liberci Jan Rais.

Kde přesně přístavek vyroste?

S ohledem na to, že onkologický pavilon je vklíněn mezi chirurgii a pavilon péče o matku a dítě, tak jediná možná přístavba je před stávajícími vchody do onkologického centra číslo dvě a tři. Takže přístavba bohužel zasáhne částečně i do stávající vozovky. Bude to znamenat další omezení v provozu nemocnice, nicméně průjezd zůstane zachován. Ubude ale parkovacích míst.

Proč nemůže být postavena z druhé strany?

Pavilon má zezadu svah, který neumožňuje rozšíření směrem k hlavní silnici, proto se musí stavět směrem dopředu.

Jak velký přístavek vlastně bude?

Bude to dvoupatrová stavba, připravená dokonce na to, aby mohlo vzniknout případně ještě jedno patro na vrchu pro rozšíření lůžkové části. Ale to nyní nebude součástí stavby.

Kdy by se mělo začít stavět?

Do konce ledna chceme začít hledat dodavatele stavby a práce začnou koncem jara, začátkem léta. Tak, aby se přístavba stihla během tohoto roku dostavět, protože termín instalace lineárního urychlovače je půlka roku 2015. To znamená, že stavba musí být připravena minimálně půl roku předem.

Bude to znamenat na dočasnou dobu úplné uzavření průjezdu?

Určitě. Na krátké doby musí lidé projíždějící areálem nemocnice s uzavírkou průjezdu počítat.

Naruší stavební práce chod onkologie?

Bohužel budou znamenat omezení provozu onkologického centra. Teď se diskutuje o tom, kterou část bude nutné po dobu výstavby přestěhovat. Zda jednu lůžkovou stanici, nebo ambulantní provoz. Určitě dojde k tomu, že budou muset pacienti za onkologickou léčbou docházet dočasně do nějakého jiného pavilonu. Kam a kdy se však včas dozvědí.