Zachránit kino se snaží i skupina architektů a nadšenců pro artové filmy. Založili proto občanské sdružení, které vypracovalo ve spolupráci s městem studii na jeho rekonstrukci a budoucí využívání. „Naším záměrem je, aby kino zůstalo v majetku Liberce a aby ho město zrekonstruovalo do podoby živého centra s kavárnou a sálem," řekl již dříve Jiří Žid, architekt a spoluzakladatel sdružení. Mladí architekti vymysleli přeměnu kinosálu. „Máme navrženo, že by sál mohl být multifunkční, takže by nesloužil jen pro promítání filmů, ale mohl by přivítat i divadlo a podobně," dodal Žid.

Na posledním jednání liberečtí zastupitelé rozhodli, že město nabídne k prodeji část budovy kina, kde je nyní v dlouhodobém pronájmu restaurace Maškovka. Radnice si od prodeje slibuje minimálně šest milionů dvě stě čtyřicet pět tisíc korun.

Náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc ale podotkl, že bude obtížné takovou částku získat. „Mnoho zájemců asi nebude. I nájemce Maškovky uvedl, že cena bude pro něj asi vysoká. Cenu za celou budovu přitom dříve město stanovilo na 7,168 milionu.

Krajské město chtělo původně prodat celou budovu. Ohradila se ale právě skupina architektů a nadšenců, kteří vytvořili sdružení Zachraňme kino Varšava.

Na zastupitelstvu vystoupil také zástupce tohoto sdružení Ondřej Pleštil. „Na odstranění havarijního stavu bude potřeba asi dva miliony korun. V kině je například nefunkční topení a v havarijním stavu je elektřina," míní Pleštil.

Podle něj bude také nutná digitalizace za jeden až tři miliony korun. Ta by mohla zvednou roční návštěvnost na čtyřicet tisíc lidí. Ani to by ale nestačilo k pokrytí všech nákladů. „Není jiná cesta než pravidelný příspěvek od města," konstatoval Pleštil. Podle něj bude muset město Varšavu dotovat ročně asi milionem korun.

Další finanční injekce se ale nelíbily některým zastupitelům. Proti byl třeba klub nezávislých zastupitelů. „To si město nemůže dovolit," poukázal za klub radní Petr Černý. S nedostatkem peněz od města se už několik let potýká zoo, botanická zahrada i divadla.