Když pominu Prahu a střední Čechy jakožto specifický „ostrov“ v rámci republiky, zvítězil Jiří Drahoš jen v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Oba zdejší hejtmani podporovali více či méně otevřeně právě tohoto kandidáta. Měla tato podpora vliv?
Určitě to bylo podpůrné, ale nemyslím si, že by to byl hlavní argument. V těchto regionech bodují tradičně spíše pravostředá hnutí a strany. Na druhou stranu se mohlo jednat o určitý mobilizační prvek.

Podobně jako před dvěma týdny zabodoval stávající prezident výrazně především na Českolipsku. Čím si to vysvětlujete?
Je to dáno relativní odlehlostí, průmyslovým zaměřením a podobně. Českolipsko je tradičně, když to přeženu, okres havířský. Jezdí se tam mnohem víc za prací. Středolevá a protestní zaměřenost tam odpovídá spíše Ostravsku, Slezku. Je to dáno podobným charakterem profesí.

Druhé kolo prezidentských voleb 27. ledna na Rádle na Jablonecku.
V kraji vyhrál Drahoš, na Liberecku ale dominoval Zeman

Na Českolipsku už se moc nedoluje…
Ano, ale na druhou stranu je zde plno továren a podobně. Lidé hodně slyší na levicová a pracovní témata, což je doména právě Miloše Zemana.

Co říkáte na takřka přesné rozdělení společnosti? Nynější volby vytvářely spory i uvnitř rodin.
Kdyby byly volby ještě týden, začneme se s nadsázkou vzájemně mlátit čepicemi. V tomto ohledu se těším na nadcházející olympiádu. Lidé snad trochu vychladnou, přestanou tolik řešit politiku a začnou se soustředit na národní tý