VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Usadili se v Českém Dubu. V řeznictví kombinují sušené i čerstvé maso

Český Dub – Před třemi roky usušili první várku masa. Po dlouhém rozmýšlení se rozhodli jít za svým snem a po hledání vhodných prostor se usadili v Českém Dubu.

10.8.2018
SDÍLEJ:

Eva Jiřičková a sušené maso.Foto: MASS.NA

Kromě sušeného masa nabízejí i čerstvé a další produkty. Prorazili i díky Tatrhům, kterých se už pravidelně účastní. „Tatrhy nám bez nadsázky změnily život, protože díky nim jsme se rozhodli, že s podnikáním začneme,“ svěřila Eva Jiřičková z týmu MASS.NA. Ta původně působila jako projektový manažer přes dotace, zatímco její partner Marek Piroch pracoval jako vedoucí pobočky multikina.

Mohla byste představit vaše řeznictví?
Jsme malé řeznictví a především výrobci sušeného masa. Do Dubu jsme přišli s tím, že sháníme prostory na výrobu našeho sušeného masa. To, že jsme se nakonec rozhodli zachovat i fungující řeznictví, byla spíše náhoda a fakt, že jsme se nadchli pro vizi kombinace sušeného a čerstvého masa.

V čem se lišíte od jiných řeznictví?
Snažíme se dělat věci trošku jinak. Často našim zákazníkům namísto otázky „Co si dáte?“ pokládáme dotaz: „Co budete vařit?“ Baví nás přemýšlet o celém procesu úpravy masa až po finální výsledek, a to se snažíme předávat i do prodeje. Chceme nabízet skutečně kvalitní uzeninu bez zbytečných chemikálií. Také se odlišujeme vizuální identitou.

Co plánujete do budoucna?
Připravujeme závozy rodinných balíčků s odkazy na recepty. Budeme v tomto směru spolupracovat s lokálním blogem o vaření. Do budoucna bychom rádi šli cestou bezobalových závozů čerstvého masa a uzeniny v Libereckém kraji.

Proč název MASS.NA?
Původně jsme uvažovali o názvu U řízka a roštěnky. (smích) V názvu našeho řeznictví jsme chtěli zachovat tradiční název masna, ale ozvláštnit ho trošku netradiční formou, proto nakonec vznikl ten současný. Můžeme ho použít i na naše produkty a budovat tak jednotnou značku. První část názvu „mass“ může mít v angličtině význam hmotnost, masa, což je příznačné, protože v řeznictví pracujeme s hmotností neustále.

Jak se zrodil nápad se sušením masa?
První várku masa jsme usušili v roce 2015 podle internetového receptu, který jsme si upravili. Z kilového kusu jsme získali 300 gramů sušeného masa, které jsme rozdali po známých, a všechny ohromilo. Po půl roce jsme opět vyzkoušeli další sušení, tentokrát i z dalších druhů mas. Prvně jsme představili náš produkt veřejnosti na Restaurant Day ve Vratislavicích a slavili jsme úspěch. Ohromně nás to namotivovalo.

Co se dělo dál?
Začali jsme se tedy aktivně zajímat o podrobnosti, povinné náležitosti a rozmýšleli, zda opravdu s výrobou začneme, ve mně se začátek „sušeného podnikání“ dlouho kombinoval s myšlenkou otevření sdílené kuchyně a food inkubátoru v Liberci, kde bychom současně měli i výrobničku, tento nápad jsem ale nakonec díky vysokým investičním nákladům zavrhla, ale kdo ví, co přinese budoucnost.

Z jakého důvodu jste zrovna usadili v Českém Dubu?
Ve spolupráci s Veterinární správou pro Liberecký kraj jsme sháněli prostory, kde bychom mohli výrobnu mít, ale prostory v Liberci byly pro nás příliš velké a nákladné. Nakonec jsme dostali tip na toto řeznictví v Českém Dubu, které provozoval dlouhou dobu pan mistr řezník – pan Růta, který se chystal do důchodu. V Českém Dubu se jedná o jediné specializované řeznictví, navíc situované přímo na náměstí. Přišlo nám škoda, aby taková prodejna skončila, maso oba dva milujeme a práce s ním nás baví, takže jsme se nadchli pro myšlenku kombinace čerstvého a sušeného.

Jaké produkty nabízíte?
V řeznictví máme klasický sortiment výsekového masa a drobů – hovězího, vepřového, selecího a drůbežího. Jsme opravdu řeznictví malé, ale snažíme se nabídnout co nejširší portfolio, bouráme si sami vepřové půlky a hovězí čtvrtě. Z uzenin máme klobásy, salámy a kvalitní šunky, kvalitní uzenky a špekáčky, zabijačkové výrobky a suché salámy. Nabízíme také uzené či naložené kýty a plece na rožeň (jak selecí, tak vepřové). Velice oblíbené jsou u nás české pršuty.

Máte ve vašem sortimentu i jiné produkty než maso?
Momentálně rozšiřujeme naši nabídku o speciální zavařeniny jako rilletes, vepřovky a paštiky. Ke grilovaným masům máme také několik druhů pest a chutney. No a nově u nás zákazníci koupí samozřejmě i naše sušené maso na váhu či v balíčkách po 25 nebo 50 g.

Odkud maso berete?
Maso používáme výhradně české, co se týká hovězího, bereme ho od regionálních malochovatelů.

Říká se, že není maso jako maso. Jak u vás dbáte na kvalitu?
Základ je v dobrých dodavatelích, koukáme na to, abychom dostali vždy zdravé, mladé a prostě dobré maso. Velká výhoda je v tom, že si jej sami bouráme, takže jej upravíme, jak potřebujeme, a jak zákazníci chtějí. O správném skladování a čistotě nemluvě.

V čem jsou vaše sušená masa specifická?
Sušených mas existuje mnoho druhů, my o sobě říkáme, že nejsme Jerky ani Biltong, ale děláme to po svém. Celý technologický postup jsme si totiž vypiplali sami a myslím, že u nás najdou zákazníci hodně netradiční příchutě, marinády si vlastnoručně mícháme z mnoha ingrediencí a ničím je nešidíme. Žádné prášky, žádné náhražky a kvalitní české maso. Takhle nám to dává smysl.

Vyzrálá roštěná.Co byste doporučila zákazníkovi, abyste ho navnadila?
Určitě náš největší trhák. Tím je vepřové na citronech a kráva ala jerky. Co se týká čerstvého masa, snažíme se nabízet a propagovat méně známé druhy masa a steakové maso.

Kde čerpáte inspiraci na recepty?
Jsme gastronomičtí nadšenci a k jídlu máme celkově blízko, inspiraci na marinády čerpáme například v běžných receptech. Již si pohráváme s nápadem sušeného masa na způsob svíčkové omáčky, ale zatím na to nedošlo. (smích)

Jaký máte názor na akce podobné Tatrhům?
Akce jakou jsou Tatrhy jsou skvělou příležitostí pro každého, kdo se chce pochlubit svou tvorbou či výrobou, a třeba i pro začínající podnikatele. Právě účast na Tatrzích nám ukázala, zda je o produkt vůbec zájem a získali jsme zpětnou vazbu. Stejně tak fandíme akci Restaurant Day a jim podobným. Pokaždé nás účast na těchto akcích nabije energií. (úsměv)

Jak to máte s distribucí? Dovážíte zákazníkům?
Naše sušené maso budeme distribuovat maloobchodům a regionálkám po celé ČR. Upřímně doufáme i ve vývoz do zahraničí. Co se týká čerstvého masa a uzeniny, zatím zavážíme pouze známým a kamarádům, ale plánujeme dělat závozy do Liberce, Jablonce a okolí. Momentálně chystáme již zmíněné rodinné balíčky a připravujeme e-shop.

Používáte k propagaci sociální sítě?
Snažíme se, ale bez mučení přiznáváme, že na nějakou strategickou a pravidelnou propagaci není čas. Jsme na Facebooku  a Instagramu.

Autor: Jiří Louda

10.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 100 Kč Montážní dělníci ostatních výrobků MONTÁŽNÍ DĚLNÍK/CE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce převážně ve stoje, vysoká náročnost., Hlásit se osobně v pátek v době 8.00 až 13.00 hod. v kanceláři v budově Finančního úřadu, 5. patro kanc. č. 511, ul. 1. máje 97/25, Liberec III, popř. předem telefonicky v pondělí až pátek od 8.00 do 13.00 hod.. Pracoviště: Darostav s.r.o.-005 (service plus, s.r.o.), Husova, č.p. 1229, 464 01 Frýdlant v Čechách. Informace: Mykhaylo Danylych, +420 605 900 009,777 992 608. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 500 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov STAVEBNÍ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce: Mrštíkova 399/2a, Liberec III-Jeřáb, 460 07 a okres Liberec + služební cesty v ČR, Hlásit se telefonicky nebo osobně v pondělí od 9.00 do 12.00 hod.. Pracoviště: W.t.o. s.r.o., Mrštíkova, č.p. 399, 460 07 Liberec 7. Informace: Yaroslav Soychak, +420 777 169 302,776 227 772. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 16 000 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÁ SÍLA V KUCHYNI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Náplň práce:, Vykonávat pomocné práce při přípravě a servírovaní teplých a studených pokrmů., Umývat nádobí., Dodržovat předpisy o BOZP a PO a plnit hygienické normy bez odchylek na přiděleném pracovišti s ochrannými prostředky na to určenými., Udržovat čistotu ve svěřených prostorách (včetně zaměstnaneckého WC) na základě HACCP a interních standardů a připravovat inventář pro plynulý chod provozu během pracovní doby., Pomáhat při zásobování střediska zbožím a při přípravě pokrmů., Efektivně hospodařit s prostředky, materiálem, potravinami a chránit majetek před poškozením, , zničením či odcizením., Dbát na to, aby odpadkové koše byly včas vyprázdněné a odpad byl v na to určených plastových pytlích. Odpadky nesmí nikdy uskladnit ani položit v blízkosti hotových jídel, nápojů a surovin na jejich přípravu., Dbát na osobní hygienu, mít oblečený předepsaný stejnokroj., Udržovat v čistotě terasy a jejich okolí., Napomáhat při přepravě zboží od prostoru lanovky až po uskladnění., Všechny zpozorované nedostatky hlásit svému přímému nadřízenému. , Případné zjištění krádeže, poškození, zničení, okamžitě hlásit svému nadřízenému. , Provádět plnění dalších úkolů dle příkazů nadřízeného pracovníka. , Požadavky:, Vzdělání: dokončené základní vzdělání, Další: zodpovědnost, samostatnost, spolehlivost, platný zdravotní průkaz., Hlásit emailem nebo telefonicky v pracovní dny od 9.00 do 15:00 hod.. Pracoviště: Tmr ještěd a.s.-002, Ještědská, č.p. 155, 460 08 Liberec 8. Informace: Eva Kuřátková, +420 770 175 077. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vysokoškolský učitel 24 400 Kč Docenti na vysokých školách FAKULTA TEXTILNÍ - VEDOUCÍ KATEDRY NETKANÝCH TEXTILIÍ A NANOVLÁKENNÝCH MATERIÁLŮ. Požadované vzdělání: doktorské (vědecká výchova). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 24400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: CHARAKTERISTIKA: vedení katedry, vzdělávací činnost, tvůrčí činnost, nejlépe v daném oboru. DOVEDNOSTI: organizační schopnosti, tvůrčí aktivita, schopnost motivovat a vést kolektiv, odborný praxe v dané oblasti, praxe na obdobné vedoucí pozici. VZDĚLÁNÍ: ukončené VŠ vzdělání s vědeckou hodností, popř. habilitací nebo profesurou. PRACOVNÍ POMĚR: 100% úvazek. NÁSTUP: 1.1.2019, nebo dle dohody, mzd. zařazení a příplatek za vedení dle vnitřního mzd. předpisu a dosažené věd. hodnosti. K přihlášce do VŘ musí být přiloženy tyto dokumenty: stručný životopis, stručná charakteristika dosavadní odborné, vědecké a výzkumné činnosti, seznam publikovaných odborných prací s příp. ohlasy, doklady o ukončeném vzdělání, doklady o odborné způsobilosti, příp. hodnocení z předchozího pracoviště, vize o rozvoji katedry. Přihlášku doručte e-mailem (volnamista@tul.cz) nebo poštou nejpozději do 11.11.2018. Výběr. řízení je od 9.10.2018 zveřejněno na úřední desce TUL.. Pracoviště: Tul - fakulta textilní, Studentská, č.p. 1402, 460 01 Liberec 1. Informace: Jitka Havlíková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Pod vlakovým nádražím srazila dodávka malého chlapce. Skončil v nemocnici

Hašení bukového lesa komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohou hasiči najet svou těžkou technikou. V provozu je přes 600 metrů hadic.
AKTUALIZOVÁNO
6

FOTO: U Raspenavy hořel les. S hašením pomáhal i vrtulník

Frýdlant už má koalici, starostou zůstane Dan Ramzer

Frýdlant – Téměř stejná koalice jako v minulém volebním období bude vládnout ve Frýdlantu i v následujících čtyřech letech. Vyplývá to z povolebního vyjednávání, které se odehrálo v neděli 14. října večer a o jehož výsledku informoval starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na kraji pořádali sbírku oblečení pro charitu

Liberec – Desítky pytlů s oblečením, hračkami, dekami nebo nádobím nasbírali na sklonku minulého týdne zaměstnanci krajského úřadu. Konala se zde další sbírka nazvaná Dejte věcem druhou šanci, která poputuje na pomoc potřebným.

V Liberci funguje nábytková banka

Liberec – Nábytek, pro který už lidé nemají využití, nemusí končit v popelnicích. V Oldřichově ulici v Liberci začala fungovat nábytková banka. „Potřebným však nerozděluje pouze nábytek, ale i další materiální pomoc,“ vysvětluje ředitelka Nábytkové banky Štěpánka Bátrlová.

Voliči v obvodu 38 zvolili do Senátu primátora Mladé Boleslavi

Turnovsko – Úsilí o to, aby se stát přihlásil k financování jednotek dobrovolných hasičů nebo prosazení změny zákona, jež by vedla k likvidaci komunálního odpadu zdarma. A také podpora samostatného okresu Turnov, o který tamní obyvatelé usilují. Takové jsou plány 52letého primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho (ODS), kterého poslali do Senátu lidé na Mladoboleslavsku a Turnovsku.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT