Obavy o život měla včera dopoledne pracovnice městského úřadu v Liberci. V půl jedenácté se totiž obrátila na tísňovou linku policie s tím, že na ni z protějšího domu v Mariánské ulici někdo míří zbraní, zřejmě samopalem. Policisté nenechali nic náhodě a okamžitě vyrazili na místo dění, do Frýdlantské ulice v centru města.

Dospělí si jen hráli

Zpočátku vážně vypadající událost, kdy mohlo jít někomu opravdu o život, nakonec skončila úsměvně. Když totiž ozbrojení policisté na uvedené místo dorazili a rozjeli důkladné vyšetřování, zjistili, že se jednalo pouze o dětskou hračku, atrapu samopalu. Bez informací ale zůstali další obyvatelé obytného domu, který sousedí s novým magistrátem. Když ráno otevřeli dveře od bytu, čekali je na chodbě ozbrojení policisté se zbraní v ruce a příkazem, aby se vrátili zpátky za dveře. „Byl jsem trochu v šoku," popsal jeden z nich.

POLICEJNÍ ZÁSAH. Úřednici měli údajní střelci ohrožovat z okna sousedního domu. Odtamtud mohou pracovníky magistrátu pozorovat prosklenými stěnami jako na dlani.

„Zasahující policisté zkontrolovali byt ve druhém patře domu a zjistili, že se v něm nachází kromě malého chlapce čtyři dospělí, dva muži a dvě ženy," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Funkční střelná zbraň se uvnitř ale nenašla. Obavy úřednice, že na ni někdo míří, dospělí hned vysvětlili. Podle informací policie si prý od dítěte vypůjčili plastový samopal, se kterým si následně hráli, z legrace po sobě mířili.

Dětská hračka z plastu

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o maketu zbraně, která se běžně prodává v hračkárnách, tak už jsme se tímto případem dále nezabývali," dodala mluvčí policie Baláková.

Hrající si dospělí mohou být v klidu. Vystrašili sice jednu ženu a zalarmovali libereckou policii, žádný postih jim ale nakonec nehrozí. „Neprokázalo se totiž, že by na úřednici někdo přímo mířil," vysvětlila.

Kromě ženy, která policii zavolala, nikdo na magistrátu hrozbu nezaznamenal. Pracovníci na recepci ani úředníci za přepážkou, z poza které je na dům vidět, neměli o dramatickém dopoledni ani tušení. „Opravdu sem někdo mířil zbraní? My o ničem nevíme," divili se úředníci.