Pro nedodržení smlouvy je kraj připraven uplatnit tvrdé sankce.

„Kvůli chybějícím vlakům dochází k častějším zpožděním a celému rozpadu jízdních řádů na Frýdlantsku. Komplikace zažívají lidé dojíždějící do zaměstnání a také školáci,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Pokuta by mohla být uplatněna až do výše 25 milionů, kraj ale bude požadovat prozatím jen část, zohledňující měsíční výpadek, tedy pokutu ve výši statisíců korun.

Důvodem časového skluzu jsou dodavatelské a subdodavatelské problémy švýcarského výrobce Stadlerů. Poslední termín, který České dráhy zveřejnily, je 10. únor.

Dodávka nových souprav přišla ČD na více než 1,2 miliardy korun, 93% nákladů získaly dráhy z EU.Jejich nasazení bylo podmínkou smlouvy, již dráhy podepsaly s Libereckým krajem na příštích 15 let.

Co jsou Stadlery?

25 metrů dlouhé a 45 tun vážící modré vozy jsou z části nízkopodlažní, klimatizované a zvládnou i prudká stoupání na Tanvaldsku a Harrachovsku. Vlak má 71 sedadel, uzavřené vakuové toalety s pultem na přebalování kojenců a také palubní rozhlas. Dosáhnou více než stokilometrové rychlosti. Mají být vybaveny i automatem na jízdenky. Díky tomu, že kabina strojvůdce je na obou stranách, je vůz ihned připraven ke zpáteční jízdě.