Ti se odpoledne sešli na Studentském náměstí v univerzitním areálu, aby si prohlédli jednotlivé katedry a spolu s tím i pokrok, který univerzita v uplynulých šesti desetiletích učinila.

Devět tisíc studentů

„Při otevření měla Vysoká škola strojní jednu fakultu. Dnes jich má šest spolu s Ústavem zdravotnických studií a Ústavem pro nanomateriály a pokročilé technologie," řekl při slavnostním projevu rektor Zdeněk Kůs s tím, že současný počet studentů je devět tisíc.
Jeho vystoupení přihlíželo několik stovek převážně starších absolventů, kteří většinou vzpomínali na svá studentská léta. „Přišel jsem se podívat, jak se to tady změnilo. A změnilo se to hodně," řekl Deníku strojní inženýr Josef Grygar z Frýdlantu, který školu absolvoval v roce 1968.

Na sobotu přichystala TUL pro své bývalé studenty výšlap na Ještěd. „Sraz je ve 12.30 hodin u lanovky. Po výšlapu bude program pokračovat od 15 hodin na Pláních," upřesnila mluvčí TUL Jaroslava Kočárková. Nicméně jak připomněla prorektorka pro vnější vztahy na TUL Soňa Jandová, na vrchol Ještědu se může každý dostat tak, jak sám uzná za vhodné. „Pěšky, na kole i lanovkou. Starší absolventi mohou využít i přepravy univerzitním mikrobusem. Důležité je setkání lidí, kteří mají k liberecké univerzitě kladný vztah," upřesnila prorektorka Jandová.

Pěkné zázemí

Zatímco prohlídku laboratoří a zázemí TUL si absolventi prohlédli rádi, na výšlap se jich v pátek mnoho nechystalo. „Na Ještědu jsem v době studií byl mockrát, ale zítra nepůjdeme," řekl Miloš Hyský z Kladna, který zde vystudoval strojní fakultu. Zázemí školy se mu ale velmi líbilo.

TUL v posledních letech prošla výraznou proměnou. Největší investicí je nedávno dokončené Výzkumné a vývojové centrum pro nanomateriály a pokročilé technologie za 660 milionů korun. Mimo to sem od roku 2007 přiteklo dalších asi 550 milionů na nové stavby a projekty.

Další stavba výzkumného a vývojové centra za 420 milionů bude dokončena příští rok.

Cílem TUL je udržet v technických oborech krok nejenom s evropskou, ale i světovou špičkou jako v případě výzkumu nanovláken.