„Během prvního týdne v listopadu vyhlásíme několik úsporných dní. Zkusíme přesvědčit zaměstnance i studenty, aby šetřili elektřinu a teplo v maximální možné míře,“ informoval Brzezina.

Mezi doporučené rady patří stáhnutí topení na kolejích, nezapomínat zhasínat světlo při odchodu, vypínání počítačů z režimu spánku či zkrácení sprchování teplou vodou na nutné minimum. „Na konci úsporného týdne vyhodnotíme, zda spotřeba elektřiny a plynu klesla, a výsledky zveřejníme. Cílem je nejen ušetřit, ale především zjistit, nakolik dokážeme šetrným zacházením s energiemi ovlivnit spotřebu. Po tomto testu to bude zřejmé,“ podotkl rektor s tím, že topnou sezónu před pár dny zahájili ve standardním režimu.

Posunuli zkouškové

Jelikož leden a únor patří k nejchladnějším měsícům v roce a padne na ně více než třetina roční spotřeby plynu univerzity, došlo k úpravě harmonogramu pro tento akademický rok. Zkouškové období začne hned v pondělí po Novém roce a končit bude už v prvním únorovém týdnu. Start letního semestru pak posunuli o týden na závěr února.

„Tím se nám podaří v lednu, a především v únoru minimalizovat pohyb lidí na univerzitě tak, abychom případně mohli většinu prostor pouze temperovat. Zkoušky všech fakult budou probíhat v budově G a v budově H, které budeme vytápět alespoň na minimum dané hygienickými předpisy,“ zdůvodnil opatření Brzezina.

International Day 2022.
FOTO: Z Liberce do světa a zpět. Univerzita hostila International Day

Letos nastoupilo do školy přibližně 6700 studentů, což je zhruba o 700 více než při startu minulého akademického roku. Aktuálně jsou plně vytížené i vysokoškolské koleje na Harcově, kde je ubytováno 2333 studentů. Využita jsou i výsuvná lůžka.

Letos potřetí musela univerzita přistoupit k navýšení kolejného. Ubytovaní nyní zaplatí 120 korun za den, a pokud bude pokračovat energetická krize, předpokládá se od ledna navýšení na 145 korun za den. „Snažíme se na studenty apelovat, dodržování doporučení už je na nich. Máme centrální měření teploty na každé kolejní budově, nyní se teplota na pokojích pohybuje kolem 21 stupňů Celsia,“ řekla ředitelka vysokoškolských kolejí Iva Šídová.

Nová budova se zelenou střechou

Přesto se univerzitě do konce roku podaří dokončit několik rozjetých projektů. V prosinci proběhne otevření nové budovy katedry energetických zařízení, která vyšla na 47 milionů korun „Vystavět moderní zázemí pro katedru energetických zařízení se tváří v tvář současné krizi na trhu s energiemi ukázalo jako velmi prozíravé. Věřím, že vědci z katedry odvedou v nových laboratořích spoustu práce prospěšné pro celou společnost,“ sdělil děkan Fakulty strojní TUL Jaromír Moravec.

Jedním z nejdůležitějších zařízení v nových laboratoří bude aerodynamický cirkulační tunel pro experimentální výuku v hodnotě téměř tří milionů korun. Nová budova bude mít zelenou střechu. „Zelené střechy jsou logickým trendem současnosti, protože přispívají k lepšímu klimatu ve městech, která nejsou tolik přehřátá. Katedra, jež má práci s energiemi přímo ve svém názvu, nemohla ani zvolit jiný typ přístupu pro své nové sídlo,“ doplnil Moravec.

Sklokeramickou pěnu lze využít v designových interiérech.
Univerzitní vědci vyrobili unikátní plastelínu. Podobá se sklu, může i vonět

Příští středu dojde k slavnostnímu otevření nové laboratoře Fakulty umění a architektury TUL. Dostavba v budově F2 stála 36 milionů korun, dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byla 12,5 milionu korun. „Máme nyní laboratoře pro práci se dřevem, kovem, betonem a dalšími mokrými procesy, ale i laboratoř pro práci s 3D tiskem. Dostavbou jsme významně rozšířili zázemí pro výuku především našich doktorandů, ale i pro vědecké a inovační projekty na naší fakultě,“ dodal děkan fakulty Osamu Okamura.

Současně s dostavbou prostor pro fakultu probíhaly i rekonstrukční práce v celé budově F2 jako výměna povrchů podlah či izolace základů. Novou podobu získaly prostory fakultní knihovny.