Plánuje nabrat 14 vědců, kteří budou v Liberci žít a pracovat 2,5 roku. Do výběrového řízení se přihlásilo více než 120 uchazečů ze všech kontinentů. Byli mezi nimi třeba Američané, Číňani, Indové, Rumuni nebo Francouzi. Vybráno jich bylo zatím 11, v červenci zřejmě univerzita vypíše další kolo, řekla mluvčí školy Jaroslava Kočárková.

Mladí vědci budou pracovat v komplexu nových laboratoří, který je dokončován v areálu univerzity. Zhruba 800 miliony korun podpořil jeho výstavbu Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. I nábor mladých vědců financuje EU univerzita na projekt získala 44 milionů korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost.

„Cílem je přilákat talentované vědce a rozvíjet spolupráci akademických pracovišť s českými i zahraničními výrobními podniky. Věříme, že s jejich pomocí získáme i více mezinárodních projektů," řekla vedoucí oddělení grantové podpory centra Markéta Dubová. Podmínkou pro přijetí do vědeckých týmů libereckého centra je ukončené doktorské studium zaměřené na strojírenství nebo na využití nanomateriálů.