Město se chystá upravit severní část sídliště, oblast mezi ulicemi Jeřmanická, Na Srázu a Dlouhá. Tamní městské pozemky jsou nyní nevyužité. Podle architekta Ivana Marka zde má vyrůst rekreační plocha pro všechny věkové kategorie rozdělená do třech oblastí.
Návrh vychází z kompromisu mezi několika navrženými variantami. „Překvapilo mě například, že nebyl vůbec zájem o komunitní sdružování. Navrhovali jsme například komunitní pěstování, což lidé odmítli,“ popsal Marek.

Ilustrační foto
Obyvatelé sídliště Jeřmanická ve Vesci sepsali petici proti kácení aleje

U tamních garáží má vzniknout prostor pro teenagery s venkovními posilovacími prvky či ping-pongovým stolem, a také prolézací pyramida pro větší děti. „Je to co nejdál od domů, aby nebyli obyvatelé rušeni,“ popsal Marek. V centrální části pak podle návrhu vyroste dětský lanový park pro menší děti. V největší části lokality má vzniknout klidový prostor, v němž se mají objevit místa k sezení, odpočívadla nebo veřejný gril. „Je to prefabrikát, kam si kdokoli může přinést dřevěné uhlí a něco si ugrilovat,“ připomněl Marek.

V dolní části svahu se má obnovit multifunkční hřiště na míčové hry, dole vznikne prostor pro pejskaře. Zatímco řadě místních se záměr zamlouvá, část z nich s ním spokojena není. Kriticky se k němu staví zejména obyvatelé nejbližšího přilehlého domu. Vadí jim například plán vybudovat 50 metrů od jejich ložnic veřejný gril, bojí se také, že se pod jejich okna budou stahovat hlučné partičky nebo že prostor nebude nikdo udržovat.

Ve Vesci se koná i hudební festival Benátská!
Plebiscit o obvodu ve Vesci zatím nebude

„Veřejné projednání mě nepřesvědčilo, chceme tu mít klid,“ uvedla obyvatelka Jana Bělohradská. Ta je navíc autorkou petice proti vykácení aleje v této lokalitě, o které Deník informoval během léta. Podepsalo ji tenkrát přes 50 lidí. Podle architekta jde ale o nedorozumění a plošné kácení se dít nebude. „Podpoříme stromy, které mají dlouhodobou perspektivu, a zbavíme se balastu, který hrozí selháním,“ uvedl Marek. Jde například o stromy, které rostou křivě, nebo brání růstu jiným stromům.

V aleji se má vykácet celkem osm stromů, v celé lokalitě pak zhruba dvacet. Dalších asi dvacet se zde naopak vysadí. „Domluvila jsem se s dendrologem, chceme zjistit, zda je kácení opravdu nutné,“ předeslala Bělohradská. Návrh proměny lokality je už téměř finální, měnit by se podle architekta měly jen detaily. „Lidé mají možnost ještě jednou se k návrhu vyjádřit, informace vyjdou v příštím Libereckém zpravodaji,“ uvedla primátorova náměstkyně Karolína Hrbková.  Revitalizace by se měla uskutečnit v příštím roce.

Ubytování na vysokoškolských kolejích v Liberci, ve Vesci nebo v Harcově, získá podle vedení univerzity téměř každý student, který si o ně požádá a splní podmínky přidělení.
Ubytovna ve Vesci letos skončí. Univerzita vyslyšela stížnosti místních